Prima pagină » Sanatate » Durere lombară: Dicționarul unei afecțiuni des întâlnite

Durere lombară: Dicționarul unei afecțiuni des întâlnite

17 ian. 2022, 13:55,
în Sanatate

Multă lume care se prezintă la un cabinet de specialitate acuză o durere lombară. Aceasta reprezintă un simptom al disfuncțiilor locomotorii de lungă sau de scurtă durată.  Durerea lombarp nu reprezintă o afectiune în sine, ci un simptom sau o formă de manifestare a altor boli. 

De cele mai multe ori, acest simptom de durere lombară poate reapărea și este indicată vizita la un cabinet de specialitate. 

persoana care isi tine mainile pe spate si se identifica zone de durere

Corpul uman este susținut de coloana vertebrală, mușchi, ligamente, oase și tendoane care oferă corpului statura verticală, permite deplasarea și mobilitatea trunchiului

Durere lombară: Localizare, cauze și tratament 

Corpul uman este susținut de coloana vertebrală, mușchi, ligamente, oase și tendoane care oferă corpului statura verticală, permite deplasarea și mobilitatea trunchiului. Structura corpului uman este una foarte dură și solidă, dar, în același timp, flexibilă, mobilă și elastică. 

Durerea de spate poate apare în orice regiune, în funcție de localizare. Poate fi o durere cervicală, care apare în zona cefei, toracală sau la nivelul inferior al spatelui, din zona toracelui și al coastelor, dar și în zona lombară ori sacrală. Cele mai frecvente dureri de spate apar sunt localizate în zona lombară, deoarece aceasta susține cea mai mare parte a greutatii din partea superioară a corpului. 

persoana care isi tine mainile la spate si identifica o durere lombara

Există mai multe cauze ale unui simptom de durere lombară și este identificată prin intensitatea și puterea cu care se resimte

Există mai multe cauze ale unui simptom de durere lombară și este identificată prin intensitatea și puterea cu care se resimte. Dacă durerea apare și se menține timp de 6 săptămâni, este considerată o durere acută în urma unui traumatism precum efort fizic intens, ridicarea unor greutăți, poziția incorectă pe scaun sau în urma unei căzături.

Dacă durerea se menține timp de luni, este considerată o durere cronică și poate fi un simptom comun pentru o serie de boli, fiind necesare analize care să ajute la stabilirea diagnosticului și este recomandată vizita de urgență într-un cabinet de specialitate pentru a preveni sau trata posibilele afecțiuni. 

Șofatul pentru perioade lungi de timp, poziția incorectă la birou, poziția aplecată pentru timp un îndelungat sau profesiile unde este necesar statul în picioare produc exagerarea curburilor naturale ale spatelui și provoacă durere lombară și oboseală musculară.

Stresul cotidian are ca și reflex încordarea musculaturii scheletice ceea ce duce la o și mai mare durere lombară. 

grafica cu pozitia corupului uman

Cea mai des întâlnită afecțiune este cea de durere lombară, frecvent adusă în cabinetele de specialitate

Cum apar durerile de spate și care sunt tipul acestora 

Durerile de spate sunt frecvent localizate în partea inferioară și pot fi legate de coloana lombară, de deteriorarea discurilor dintre vertebre, a ligamentelor din jurul coloanei vertebrale și de presiunea exercitată pe unele structuri nervoase. Durerea lombară mai apare și în cazul bolilor din partea inferioară a trunchiului, rinichi, ficat, organe genitale sau afecțiuni pelviene. 

Durerea lombară poate fi de origine musculară, provocată de poziția incorectă, torsiune sau efort, de origine nervoasă și produce tensionarea unui nerv ce pleacă din măduva spinării, articulară, prin afectarea discurilor intervertebrale, sau durere osoasă în cazul osteoporozei.

O serie de dureri sunt date de afecțiuni grave precum ruptura unui disc intervertebral, discuri bombate ce provin din deteriorarea discurilor intervertebrale, în cazul curburilor coloanei vertebrale ca cifoza, lordoza și gheba și osteoporoza sau osteoartrita. 

persoana care tine mainile la spate este evidentiata zona lombara

Durerea lombară poate fi de origine musculară, provocată de poziția incorectă, torsiune sau efort, de origine nervoasă și produce tensionarea unui nerv

Simptomul de durere lombară cronică poate vesti cancerul de oase sau cancerul de coloană vertebrală, afecțiuni locale, tulburări de somn sau boli de la nivelul rinichilor, plămânilor sau de la nivelul pelvisului. Asemenea simptome nu trebuie neglijate și se recomandă de urgență vizita într-un cabinet de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *