Prima pagină » Sanatate » Durere la picior. Ce afecțiuni poate ascunde ea

Durere la picior. Ce afecțiuni poate ascunde ea

27 iun. 2024, 09:23,
în Sanatate

Frecvent, oamenii se confruntă cu durere la picior din cauza faptului că picioarele suportă întreaga greutate a corpului, aflat în poziție verticală. Aceasta poate fi constantă sau intermitentă, se poate instala brusc sau treptat și poate afecta întregul picior sau doar anumite zone ale acestuia.

Durere la picior – Cauze

Cauzele durerii de picioare pot fi foarte variate. Pot porni de la o afecțiune sau pot fi doar efectul stilului de viață. În ceea ce privește stilul de viață, tipul de pantof purtat este important. De exemplu, persoanele care poartă constant tocuri se vor confrunta cu dureri, din cauza presiunii pe care o pun asupra degetelor si a tendoanelor din zona gambei si calcaneului.

În ceea ce privesc afecțiunile, posibile cauze medicale pot fi: piciorul atletului (o infecție cauzată de anumite bacterii), artrita (exista nu mai puțin de 33 de articulații la nivelul piciorului), diabetul zaharat (poate determina leziuni nervoase la nivelul membrelor inferioare), modificări vasculare (ateroscleroza) și ulcere podale, obezitatea (supune toate structurile piciorului la solicitări suplimentare), sarcina (este însoțită de o relaxare a ligamentelor, inclusiv a celor din structura piciorului, ceea ce poate determina disconfort), luxațiile, fracturile și tendinitele (traumatisme locale însoțite de durere), bătăturile și monturile (rezultă în urma zonelor de presiune și sunt dureroase), unghiile încarnate (necesită tratament chirurgical), boala arterială periferică (se manifestă prin dureri frecvente), platfusul (o afecțiune foarte des întâlnită), fasceita plantară (cauzează dureri și disconfort în talpă, guta (care afectează cu precădere degetele mari de la picioare).

Metode de tratament

Tratamentul medical pentru durerea de picioare variază de la afecțiune la alta. În unele cazuri, ortopedul poate recomanda inserturi pentru încălțăminte, care să rezolve problema în scurt timp. În alte cazuri, poate fi necesară imobilizarea membrului în ghips, fizioterapie sau chiar intervenția chirurgicală.

Deseori, durerea la picioare este rezultatul stilului de viață, însă există unele cazuri în care vizita la medic este absolut necesară, precum: durerea se instalează brusc și este severă, durerea e rezultatul unui accident recent, piciorul nu iți poate susține greutatea, după un accident, suferi de o afecțiune medicală legată de circulația sângelui și experimentezi durere intensa de picioare, zona dureroasa are o rană deschisă, zona dureroasă are o altă culoare sau manifestă semne inflamatorii, unul dintre picioare este umflat, palid sau rece, durerea e localizată la gambă și apare după un drum lung cu mașina sau după un zbor cu avionul, durerea e însoțită de edeme la nivelul membrelor inferioare și de dificultăți de respirație, durerea este însoțită de febra.

Durerea de picioare poate fi prevenită prin metode simple ca: alegerea unei încălțăminți confortabile, (din materiale care absorb șocurile și care lasă piciorului suficient spațiu), evitarea pantofilor stiletto, cu tocuri înalte și spațiu redus pentru degete, menținerea unei greutăți corporale în limite normale, menținerea igienii picioarelor, purtarea de papuci mereu când ești pe afară, pentru protecție.

În cazul în care vă confruntați cu durerea de picioare din cauza stilului de viață, există câteva remedii casnice, la îndemână: comprese reci în zonele dureroase, analgezice eliberate fără prescripție medicală, bandaje pentru prevenirea frecării zonelor dureroase, menținerea picioarelor într-o poziție ușor ridicată, aplicarea locală a unor uleiuri de masaj calmante și relaxante și frecarea zonei cu mișcări circulare, odihnă, cât de mult e posibil.

În cazul în care vă confruntați cu durere de picior care persistă, indicat este să faceți o vizită la medicul ortoped pentru a face o examinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025