Fiecare dintre noi a pățit măcar o dată să acuze o durere în spatele piciorului, fără să sufere de vreo boală gravă.
Articulația genunchiului reprezintă una dintre cele mai mari și mai complexe articulații ale corpului și poate fi afectată de diverse afecțiuni.
Durerea în spatele genunchi poate fi determinată de orice afectare a structurilor osoase, precum femur, tibie, fibula, dar și a ligamentelor și cartilajului genunchiului, ajungându-se astfel la afectarea articulației genunchiului.
Durere în spatele genunchiului: Care sunt principalele cauze
Durerea de genunchi poate fi cauzată de mai multe condiții, fiind foarte important să se pună un diagnostic corect. Localizarea exactă și severitatea durerii poate varia de la o cauă la alta, iar durerea poate fi însoțită de umflarea articulației, roșeață, pocnituri la mișcare sau alte modificări.
Principalele cauze ale durerii în spatele genunchiului sunt numeroase, printre cele mai des întâlnite fiind crampele la nivelul piciorului. Simptomul principal în această situație este perceput ca un spasm subit al mușchiului și poate dura secunde sau minute.
Acestea se produc când mușchii devin prea încordați, iar asta se poate produce când mușchiul este solicitat prea mult, fără să fie întins. În cazul în care piciorul este întins și crampele musculare persistă, atunci înseamnă că mușchii au fost suprasolicitați.
Durere în spatele genunchiului se poate simți în cazul chistului Baker. Acesta reprezintă un sac cu lichid care se acumulează în zona din spatele genunchiului și care produce durere și edem a zonei. Dacă la început nu este resimțit, odată ce acesta se mărește, apare durerea și pe urmă poate afecta mușchii din apropiere sau poate pune presiune pe tendoane și pe nervii periferici, provocând durere.
Una dintre cele mai întâlnite boli la persoanele care acuză dureri în spatele genunchiului este artroza. La această afecțiune, cartilajul din articulații se uzează și se erodează în timp. Artroza la genunchi sau gonartroza poate să prezinte si alte simptome, precum limitarea mișcărilor sau dificultatea de a îndoi genunchiul afectat. În această situație, articulația poate fi rigidă și dureroasă.
O altă cauză a apariției durerii în spatele genunchiului poate fi ruptura de menisc. Durerea poate să nu apară inițial, însă se agravează în următoarele zile.
Anumite leziuni ale ligamentelor încrucișate anterior sau posterior pot duce la apariția durerii în spatele genunchiului.
Alte cauze ale apariției durerii în spatele genunchiului pot fi leziunile mușchilor posteriori coapsei sau tromboza venoasă profundă.
Cum poți scăpa de durerea din spatele genunchiului
În cazul în care durerea în spatele genunchiului este minoră sau moderată, se recomandă odihna piciorului, aplicarea de gheață pe genunchi, comprese, înfășurarea cu un bandaj elastic sau menținerea piciorul ridicat la o anumită înălțime, stând în pat.
Pentru a calma durerea se poate recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene cât timp genunchiul se recuperează. În anumite cazuri, medicul poate recomanda injecțiile cu corticosteroizi, pentru a reduce simptomele.
În situația în care cauza durerii din spatele genunchiului este mai gravă, medicul recomanda alte tratamente, precum fizioterapia sau intervenția chirurgicala. Indiferent de cauza care a dus la apariția durerii în spatele genunchiului, este important să mergi la medic, pentru un diagnostic corect.