Prima pagină » Sanatate » Durere în spatele capului. De ce apare și cum o tratăm

Durere în spatele capului. De ce apare și cum o tratăm

20 iun. 2024, 15:06,
BZI.ro, în Sanatate

Mulți oameni se confruntă cu durere în spatele capului și o confundă cu migrena, însă acestea sunt două afecțiuni diferite. Dacă migrenele pornesc de la creier, durerile de cap la ceafă de la o trauma in coloana cervicala sau de la baza regiunii craniului.

De ce simțim durere în spatele capului

Durerea de cap la ceafă, numită cefalee cervicogenă, este cauzată de o condiție medicală sau de o afecțiune fizică.

Simptomele durerii în spatele capului sunt: senzație înțepătoare, durere doar pe o parte a capului sau feței, durere constantă care nu se ameliorează, dar nici nu se agravează, durere de cap atunci când tușești, strănuți sau inspiri adânc, o senzație de durere care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, gât blocat, fără mobilitate.

Alte simptome, asemănătoare cu cele ale migrenei, sunt: stări de greață, dureri in alte părți ale corpului, cum ar fi în mână sau umăr, inconfort la lumina puternică, inconfort la sunete puternice, vedere încețoșată.

Cauzele cefaleei cervicogene pot include condiții degenerative, cum ar fi osteoartrita sau un disc deteriorat în coloana cervicală. Cauzele durerii pot fi și accidentele la nivelul gâtului sau leziuni în coloana cervicală provocate de practicarea unui sport de performanță.

Și postura la muncă joacă un rol destul de important. În acest sens, și o poziție neobișnuită în momentul somnului duce la disconfort. O altă cauză poate fi și comprimarea unui nerv în apropierea gâtului,

În situații grave, durerea de cap la ceafă poate fi provocată de apariția unei tumori sau a unei fracturi netratate la nivelul coloane vertebrale sau in zona gatului superior.

Măsuri de prevenție și tratament

De cele mai multe ori, durerea în spatele capului nu poate fi prevenită, de exemplu în cazul în care pornește de la o afecțiune precum osteoartrita care tinde să se instaleze odată cu vârsta.

Câteva măsuri de prevenție sunt: practicarea unei posturi corespunzătoare atunci când stai în șezut la volan sau la birou și asigurarea unei poziții de somn adecvate pentru relaxarea corpului. Nu se recomandă somnul pe o pernă foarte umflată care vă ține capul mai sus decât coloana vertebrală.

Din cauza faptului că sunt numeroase tipuri de dureri de cap, medicul specialist poate propune mai multe metode de diagnosticare precum: imagistică cu raze X, tomografie computerizată (CT), imagistică cu rezonanță magnetică (RMN).

După diagnosticare, medicul vă va recomanda diferite tipuri de amelioarare sau tratare: tratament medicamentos, suplimente alimentare și multivitamine pentru adulți (pentru susținerea sistemului imunitar și îmbunătățirea oaselor), blocarea nervului (procedură care ameliorează durerea temporar și ajută în combinație cu fizioterapia), fizioterapie (întinderi și exerciții care ajută la ameliorarea durerilor de cap) sau intervenții chirurgicale (în cazul în care durerea se înrăutățește, medicul poate recomanda o operație de separare a nervilor care provoacă tensiune în coloana cervicală).

Indiferent de intensitate, dacă vă confruntați cu durere în spatele capului, cel mai bine este să vizitați un medic pentru un control și pentru a vă recomanda metoda potrivită de tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *