Prima pagină » Sanatate » Durere în jurul buricului: Ce afecțiuni grave poate ascunde

Durere în jurul buricului: Ce afecțiuni grave poate ascunde

13 iul. 2021, 11:26,
BZI.ro, în Sanatate

Durerea în jurul buricului este un simptom care poate avea cauze multiple ce țin de structurile sistemului digestiv. De multe ori, această durere în jurul buricului este asociată cu apendicele, colonul, ovarele și trompele uterine sau ureterele.

Abdomenul este împărțit în patru cadrane principale, astfel că durerea într-unul dintre aceste cadrane le oferă medicilor indicii cu privire la posibilele cauze. Buricul este dificil de plasat într-o secțiune specifică. De aceea, o durere în jurul buricului (durere periombilicală) e încadrată în cadranele din dreapta jos sau din stânga.

persoană care acuză durere în jurul buricului

Durere în jurul buricului: Care sunt cauzele

Durerea în jurul buricului poate avea cauze multiple, de la o banlă indigestie indigestie sau constipație până la sarcină, apendicită, hernie ombilicală, boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil.

Dacă este vorba despre o indigestie, durerea de la nivelul buricului radiază în abdomenul superior. În această situație, durerea este însoțită și de senzația de arsură, iar medicul recomandă medicamente antiacide și blocante de acid.

În cazul în care durerea în jurul buricului este cauzată de constipație, aceasta poate fi tratată simplu prin modificarea alimentației, eventual prin administrarea unor laxative ușoare. Dacă aceasta persistă o perioadă îndelungată, este necesar consultul medical, pentru ca ar putea fi vorba despre simptomul unei afecțiuni digestive.

De asemenea, durerea în jurul buricului poate să apară în cazul unei sarcini. O durere ușoară este normal, însă dacă este mai puternică, este necesar un consult de specialitate deoarece ar putea fi vorba despre o hernie ombilicală.

persoană care acuză durere în jurul buricului

Afecțiuni severe care produc durere în jurul buricului

Cele mai frecvente afecțiuni mai grave care se manifestă prin durere în jurul buricului sunt calculii biliari, apendicită, pancreatită și tulburări ale intestinului subțire.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii în jurul buricului este boala Crohn.

Persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă, pe lângă durerea din zona buricului, și cu alte simptome precum diaree frecventă, crampe abdominale, oboseală, uneori pierdere în greutate. Această afecțiune inflamatorie este dificil de tratat, însă poate fi ținută sub control cu medicație și prin eliminarea din alimentație a acelor produse care determină simptomele specifice.

persoană care acuză durere în jurul buricului

În cazul calculilor biliari, durerea din zona buricului este severă și radiază în abdomen. În asemenea situație este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare.

În cazul apendicitei, durerea radiază către partea dreaptă a corpului, unde este localizat apendicele. Alte simptome ale apendicitei sunt greața, vărsături, pierderea apetitului, balonare, constipație sau diaree și febra.

Apendicita netratată poate provoca peritonita, care apare atunci când infecția de la nivelul apendicelui se răspândește în abdomen, acoperind organele interne. Peritonita poate duce la deces.

persoană care acuză durere în jurul buricului

O altă afecțiune gravă care are ca manifestare durerea în jurul buricului este pancreatita. În acest caz, durerea din jurul ombilicului radiază în intreg abdomenul.

Fiind vorba despre o afecțiune cronică, durerea nu dispare niciodată complet, însă medicația potrivită o poate ține sub control.

Ulcerul peptic se poate manifesta, de asemenea, prin durere în jurul buricului. Acesta reprezintă o leziune care apare în urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de către acidul gastric sau de sucurile digestive.

Alte simptome în cazul ulcerului peptic sunt senzația de stomac deranjat, senzație de balonare,greață sau vărsături, pierderea poftei de mâncare sau gaze stomacale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *