Prima pagină » Sanatate » Durere în gât, tratament, cauze și simptome. Remedii pentru sezonul rece

Durere în gât, tratament, cauze și simptome. Remedii pentru sezonul rece

19 nov. 2024, 11:06,
în Sanatate

O durere în gât nu are un tratament specific. Cele mai multe apar din cauza unei infecții virale, cum ar fi răceala obișnuită sau gripa, iar în plus s-ar putea să ai simptome precum tuse sau nas înfundat. În general, afecțiunea dispare în termen de 3 până la 10 zile.

Faringita este o senzație de zgârietură și durere în partea din spate a gâtului și apare atunci când mucoasa devine inflamată. Dacă ai o durere în gât, poate fi dureros să înghiți sau să vorbești.

Simptome și cauze ale faringitei

Există două tipuri principale de faringită, și anume cea acută, respectiv o durere în gât care durează între aproximativ 3 și 10 zile, și cea cronică, care persistă mai mult de 10 zile sau care continuă să revină după ce te faci bine. Pentru a îți ajuta sistemul imunitar să facă față unor asemenea afecțiuni, este indicat să acorzi o atenție deosebită vitaminelor și suplimentelor pe bază de minerale, precum calciu, magneziu și zinc.

Această durere poate începe cu o senzație de gâdilare în gât, ca și cum ar fi uscat. Dacă se agravează, s-ar putea să simți o durere ascuțită în gât atunci când înghiți sau vorbești. Dacă o infecție cauzează această afecțiune, simptomele suplimentare pot include febră, dureri de cap, ganglioni limfatici umflați, congestie nazală, tuse, oboseală, răgușeală, roșeață sau umflare în gât și amigdale.

Mai rar, faringita poate fi un semn al unei infecții bacteriene, amigdalite, atunci când amigdalele tale sunt infectate și inflamate, sau alergii cauzate de polen, acarieni sau mucegai, ce pot face ca mucusul din nas să curgă pe spatele gâtului. În ultimul caz, există mai multe leacuri bătrânești care pot trata sau ameliora afecțiunea. Alte simptome includ refluxul gastroesofagian, atunci când simți arsuri și dureri în gât, ori suprautilizarea și iritația. Poți să-ți suprasoliciți gâtul țipând sau strigând sau poți dezvolta o durere dacă mănânci alimente picante, fumezi sau bei lichide foarte fierbinți.

Durere în gât, tratament

Dacă prezinți simptome ale faringitei care persistă mai mult de câteva zile, indicat este să consulți un specialist. Astfel, medicul va efectua un examen fizic ce vizează gâtul, limba și, posibil, urechile tale. Este posibil să efectueze un test pentru streptococ pentru a verifica prezența bacteriei care cauzează faringita streptococică.
Testarea este importantă în cazul în care medicul nu poate determina doar din simptome dacă durerea în gât este cauzată de un virus sau de o bacterie. Rezultatele determină de ce tratamente vei avea nevoie.

Tratamentul depinde de cauza faringitei tale. Infecțiile virale se vindecă, de obicei, de la sine, în decurs de o săptămână. Între timp, medicul poate recomanda medicamente fără prescripție medicală pentru a ameliora durerea în gât. Alte tratamente pentru o faringită pot include antibiotice, medicamente antihistaminice și antiacide fără prescripție. Pentru o durere severă în gât, legată de afecțiuni precum cancerul, medicul poate prescrie o gargară specială, uneori numită „gargară magică”, ce conține un amestec de agent anestezic.

Infecțiile virale, cum ar fi răcelile și gripa, cauzează adesea faringită. Poți reduce riscul de a face o durere în gât protejându-te împotriva acestor infecții comune. Astfel, poți rămâne la curent cu vaccinările pentru gripă și să te speli des pe mâini, folosind săpun și apă sau dezinfectanți pe bază de alcool. De asemenea, este important să eviți să împarți mâncarea, băuturile sau ustensilele și să nu stai în preajma persoanelor ce prezintă simptome de răceală sau alte infecții respiratorii contagioase. La fel de esențial este să eviți să stai în jurul altora când ești bolnav, pentru a reduce riscul de a răspândi boli infecțioase. Astfel, o durere în gât nu are un tratament specific, ci poate varia în funcție de simptome și de felul în care se manifestează acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`