Prima pagină » Sanatate » Durere în gât: Care sunt cauzele și cum te poți trata

Durere în gât: Care sunt cauzele și cum te poți trata

13 mai 2021, 11:29,
în Sanatate

Durerea în gât este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, pe care le putem avea. Această durere în gât este un simptom ale unei boli care este asociată de cele mai multe ori cu prezența unui virus în tractul respirator superior.

Durerea în gât se manifestă ca o senzație de arsură în partea din spate a gâtului și poate fi însoțită de dificultăți de înghițire. În anumite cazuri, durerea în gât poate fi atât de puternică încât să permită cu greu înghițirea mâncării. Asta deoarece pentru a putea înghiți, avem nevoie ca mușchii și nervii de la nivelul gurii, gâtului și esofagului să funcționeze perfect.

Durerea în gât reprezintă un cumul de senzații care se modifică pe parcursul evoluției bolii.

Durere în gât: Principalele infecții care au acest simptom

Cauzele apariției durerii în gât pot fi multiple, existând multe boli și afecțiuni care provoacă infecții sau inflamații ale gâtului. În funcție de cauză, durerea în gât poate fi însoțită și de alte simptome.

Cea mai des întâlnită afecțiune care are ca efect apariția durerii în gât este faringita streptococică. Aceasta este o infecție cauzată de bacteriile streptococice. Pe lângă durere în gât la înghițire, farangita streptococică are și alte simptome, precum ganglioni limfatici umflați și sensibili la atingere, durere la nivelul palatului moale, pete roșii pe valul palatin, febră și pete albe pe amigdale.

O altă infecție care poate provoca durere în gât este amigdalita. Aceasta reprezintă o inflamație a amigdalelor, provocată de virusurile sau infecțiile bacteriene, printre care faringita streptococică. Pe lângă durere în gât la înghițire, alte simptome sunt amigdale umflate, pete albe sau galbene pe amigdale, respirație urât mirositoare, sensibilitate la nivelul maxilarului sau gâtului și febră.

Infecțiile fungice pot reprezenta alte cauze ale apariției durerii în gât. Unul dintre acești fungi este drojdia, a cărei cauză frecventă de infecție este bacteria Candida. Infecțiile fungice au pe, lângă durerea în gât, simptome suplimentare, precum pete albe pe limbă, pierderea gustului sau roșeață în colțurile gurii.

O altă boală care poate provoca dureri în gât este esofagita, o inflamație a esofagului, a cărei principal cauză este refluxul gastroesofagian. Esofagita poate fi cauzată și de unele medicamente sau reacții alergice.

Cum poți trata durerea în gât

În mod normal, infecțiile virale simple trec în câteva zile. Dacă simptomele nu dispar, este necesar un consult. Medicul poate cere investigațiile de laborator pentru a vedea dacă este vorba despre o cauză bacteriană sau virală.

În cele mai multe cazuri, faringita are drept cauză o infecție virală și antibioticele nu sunt eficiente și nici nu sunt recomandate.

Tratamentul pentru infecțiile virale poate consta în analgezice, antitermice și antiinflamatoare locale. Se paote recomanda gargară cu apă sărată, consumul de lichide calde cu miere sau utilizarea unor inhalații de abur.

Antibioticele pot fi prescrise doar în cazul infecțiilor bacteriene.

Medicii pot recomanda vitamina C, ce contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Eucaliptul, mentolul și extractul din rădacini de Nalbă-mare au efect asupra gâtului. De asemenea, menta, extractul din rădăcină de Lemn-dulce sau extractul din fructe de tei pot fi folsoite drept calmante ale tractului respirator superior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024