Apendicita este o afecțiune întâlnită destul de frecvent și este o inflamare a apendicelui și poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri. Durerea din cauza apendicitei este una acută și reprezintă întotdeauna o urgență medicală.
Cum se manifestă durerea din cauza apendicitei
Apendicele este un segment de formă tubulara al intestinului gros, cu o lungime de 10 – 12 centimetri. Deși este considerat un organ fără utilitate, cercetările au demonstrat că apendicele contribuie la buna funcționare a organismului. Acesta poate susține flora intestinală dacă este necesar, dar și sistemul imunitar.
De obicei, apendicele este situat în partea dreaptă, de jos, a abdomenului. Există unele persoane care au o afecțiune rară numită situs inversus. În cazul acestor persoane, apendicele se află în partea stângă, jos, a abdomenului.
Apendicita este una dintre principalele cauze ale durerilor abdominale acute, aceasta putând afecta deopotrivă copiii, adulții, dar și femeile însărcinate. Majoritatea cazurilor înregistrate de apendicită apar între vârstele de 10 și 30 de ani. Netratată la momentul corespunzător, afecțiunea se poate agrava și apendicele se poate rupe.
Alte simptome ce însoțesc durerile sunt: febra, starea de rău, burtă umflată, nevoia de a urina mai des, paralizie intestinală și diaree. Dacă apendicele nu a fost tratat la timp și s-a perforat, durerea se poate extinde la întreg nivelul abdomenului și febra crește. În cazul sugarilor, bebelușilor, femeilor însărcinate sau al persoanelor vârstnice, manifestările pot fi diferite și diagnosticarea poate fi îngreunată.
De multe ori, cauzele apariției apendicitei nu pot fi identificate, însă există posibili factori declanșatori: obstrucționarea lumenului apendicelui prin acumularea de fecale și reziduuri solidificate, traumatismele abdominale (lovituri puternice, intervenții chirurgicale), tumori maligne la nivelul tractului digestiv, afecțiuni inflamatorii ale intenstinului, infecții digestive (parazitare, bacteriologice).
Cu ce alte afecțiuni poate fi confundată apendicita?
Simptomele apendicitei seamănă destul de mult cu cele ale altor afecțiuni, mai ales la femei. Din cauza poziționării în partea de jos a abdomenului, aproape de cavitatea pelviană, afecțiunile care afectează acea zonă pot fi confundate cu apendicita.
Afecțiuni cu care se poate confunda apendicita: boala inflamatorie pelvină, endometrioza, chist ovarian, piatră la rinichi, infecție a tractului urinar, pancreatită, boală inflamatorie intestinală, diverticulită a colonului, gastroenterita, obstrucție intestinală.
Pentru a preveni apariția problemelor la acest organ, e bine să mențineți un regim alimentar echilibrat. O dietă bogată în fibre este esențială pentru a regla tranzitul intestinal și a preveni constipația, un factor cunoscut care poate duce la inflamarea apendicelui. Consumul de fructe, legume, cereale integrale și apă în cantități adecvate poate reduce riscul de apendicită.
Durerea din cauza apendicitei este întotdeauna o urgență medicală. Deci trebuie să soliciți imediat ajutor medical, mai ales dacă, pe lângă simptomele specifice, prezinți: durere abdominală localizată în cadranul inferior drept, durere abdominală care se agravează, durere abdominală însoțită de greață și/sau febră, sensibilitate abdominală și sensibilitate la atingere.