Prima pagină » Sanatate » Durere de pancreas simptome. Ce se întâmplă dacă te doare pancreasul și cum poți elimina starea de disconfort

Durere de pancreas simptome. Ce se întâmplă dacă te doare pancreasul și cum poți elimina starea de disconfort

19 apr. 2024, 16:04,
în Sanatate

Din ce în ce mai mulți români se întreabă de ce au o durere de pancreas și ce alte simptome trebuie să prezinte pentru a avea o patologie. Pancreasul este un organ cu funcții foarte importante pentru organism. El ajută la digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. De asemenea, are rol de reglare a glucozei din sânge. Atunci când apare, durerea de pancreas poate fi asociată cu afecțiuni inflamatorii sau de etiologie neoplazică.

Durere de pancreas simptome. Ce înseamnă dacă te doare pancreasul

Durerea de pancreas este asociată cu inflamația pancreasului. Afecțiunea asociată cu durerea de pancreas este cunoscută ca fiind pancreatita. Aceasta este încadrată în două categorii: cronică și acută.

In cazul pancreatitei acute, durerea de pancreas apare în partea superioară a abdomenului. De asemenea, aceasta poate iradia și în spatele abdomenului, „în bară”. După consumul de alimente sau băuturi, durerea de pancreas poate deveni mai intensă. În plus, atunci când stați culcat/ă, durerea de pancreas se poate intensifica. Puteți să simțiți o atenuare a acestei dureri atunci când stați în poziție șezândă. În cazul pancreatitei cronice, durerea de pancreas apare tot în zona abdomenului superior și poate iradia în spatele abdomenului. Nivelul de intensitate al durerii este sever și constant. Pe lângă durerea intensă de pancreas, pancreatita cronică are și alte simptome, cum ar fi vărsături, greață, diaree sau pierdere în greutate.

Durerea de pancreas se poate ameliora atunci când faceți repaos alimentar. Medicul vă poate prescrie medicamente antialgice pentru a-i scădea intensitatea. Pe de altă parte, în timpul manevrelor executate de medic pentru palpare, durerea de pancreas se poate accentua.

Durerea de pancreas poate apărea din cauza unei varietăți de afecțiuni. Deși pancreatita acută sau cronică este cunoscută ca fiind principala afecțiune ce poate determina durerea de pancreas, aceasta poate apărea și din alte cauze. O altă afecțiune responsabila pentru durerea de pancreas este abcesul pancreatic. Neoplasmul pancreatic poate determina durerea de pancreas.

Cum putem scăpa de starea de disconfort

Există diferite remedii naturale dacă te doare pancreasul. Medicii recomandă însă înainte de a lua orice supliment sau să aplicați diferite leacuri băbești pentru a trece peste starea frustrantă să mergeți și să faceți un control de specialitate pentru a vedea ce se întâmplă cu exactitate și dacă puteți trata cu tratamente naturiste sau aveți nevoie de medicație.

Există diferite leacuri băbești pentru a trata durerea. Puteți aplica o pungă cu gheață înfășurată într-un prosop subțire pe zona unde simțiți durerea. Asta poate ameliora din simptome.

Medicamentele antialgice și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru a reduce durerea și inflamația. Totuși, trebuie să le utilizați sub îndrumarea medicului, deoarece anumite AINS pot agrava unele afecțiuni pancreatice. Dacă durerea de pancreas este cauzată de o afecțiune precum pancreatita, rehidratarea este importantă pentru a preveni deshidratarea, care poate agrava simptomele.

După ce durerea și inflamația încep să se amelioreze, medicul vă poate recomanda o dietă ușoară și blândă pentru a relua treptat alimentația. În cele din urmă, cea mai bună cale de a ameliora durerea de pancreas este tratarea cauzei principale a disconfortului. Dacă aveți o afecțiune pancreatică precum pancreatita, litiaza biliară sau altele, medicul vă poate propune un plan de tratament adecvat.

Este extrem de important să consultați întotdeauna un medic în cazul în care aveți durere de pancreas simptome. Încercarea de a trata durerea fără un diagnostic adecvat poate agrava afecțiunea subiacentă și poate întârzia tratamentul corespunzător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025