Prima pagină » Sanatate » Durere de măsea: Cauze, simptome, tratament

Durere de măsea: Cauze, simptome, tratament

17 mai 2021, 10:14,
în Sanatate

Durerea de măsea este una dintre cele mai intense dureri. Fiecare s-a confruntat măcar o dată în viață cu această mare problemă. Durerea de măsea indică o afecțiune gravă care, tratată superficial, poate duce la extracția dintelui și, implicit, la implantul dentar.

În marea majoritate a cazurilor, durerea de măsea apare de la o carie netratată. Asta chiar dacă este indicat să mergem la medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru a efectua un control de rutină. Mulți ajung la medicul stomatolog abia când au dureri foarte mari.

Măselele, denumite molari, sunt situate în spatele gurii, câte trei de fiecare parte de sus și de jos a maxilarului. Sunt mai mari decât ceilalți dinți și au mai multe rădăcini. Primele două masele cresc în jurul vârstei de 6 ani, respectiv 12 ani. Ultimele masele cresc cel mai târziu, fiind numite și „de minte“.

Durere de măsea: Care sunt cauzele și simptomele

Cariile apar mai des la măsele decât la ceilalți dinți, infecțiile apărând mai ușor din cauza poziționării în cavitatea bucală, a formei și a faptului ca sunt mai greu de curățat cu periuța de dinți.

Cauzele care duc la apartiția durerii de măsea sunt multiple. Zgârierea sau deteriorarea măselei, precum și acumularea de tartru sunt cele mai frecvente cauze ale apariției durerii de măsea.

O altă cauză poate fi crăparea măselei, ce poate să apară în urma unui traumatism, din cauza înaintării în vârstă sau din cauza unor carii netrate.

Durerea de măsea poate să apară în urma apariției unor carii, iar durerea este ascuțită și pulsantă. Pulpita apare pe fondul unei carii dentare și se manifestă ca o inflamație în interiorul măselei.

Durerea poate să mai apară și atunci când creșterea măselei este blocată în os.

O altă cauză poate fi abcesul dentar sau periodontal. În acest caz, durerea este puternică la contactul cu lichide sau alimente calde din cauza unei acumulări de puroi. Aceasta apare ca urmare a unei infecții la măsea în pulpa dentară sau lângă aceasta.

Retragerea gingiilor poate fi o altă cauză a apariției durerii de măsea deoarece zonele mai sensibile ale măselei nu sunt protejate de smalț.

Parodontita este o altă cauză a apariției durerii de măsea, aceasta manifestându-se prin durere la mestecat și cauzând inflamație, distrugerea gingiilor și deteriorarea oaselor din apropiere.

Alte cauze care pot provoca durerea de măsea sunt aparatul ortodontic, sinuzita bacteriană, migrena, ulcerul aftos, afecțiuni cardiac sau neurologice.

Pe lângă durerea de măsea poate să mai apară durerea de față, de cap, de ureche, la mestecat, în maxilar, în zona sinusurilor, febră, sensibilitate la mâncat, secreție urât mirositoare sau dificultate la înghițire.

Tratamentul în cazul durerii de măsea

Tratamentul este stabilit de medicul stomatolog în funcție de natura afecțiunii. Tratamentul poate include terapie pentru durere și infecție, curățarea zonei afectate, aplicarea unei plombe dentare, a unei coroane dentare sau, dacă este cazul, extracția dentară a măselei.

În plus, se poate folosi metoda de sigilare a măselei pentru a evita apariției cariilor.

Tratament endodontic sau de canal presupune scoaterea nervului și închiderea canalului și eliminarea țesutului afectat.

Tratamentul de restaurare a leziunilor cauzate de carii presupune reconstrucția dentară prin plombarea cavității lipsă de la nivelul măselei.

Tratamentul pentru abces dentar cauzat de o infectie bacteriană presupune eliminarea infecției, după care procedurile pentru păstrarea măselii.

Coroana dentară este o procedură de reconstrucție prin care se reface o măsea spartă sau fisurată.

Tratamentul parodontal presupune curățarea țesuturile maselei dure și moi.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxele de drum se schimbă! Ce trebuie să știe transportatorii
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`