Durerea de genunchi este o problemă frecventă de care fiecare se lovește măcar o dată în viață și care poate afecta oameni de toate vârstele. Durerea de genunchi poate varia de la o durere minoră până la una severă și pot ascunde diferite afecțiuni. Acestea, sunt poate cele mai întâlnite, pentru că genunchiul este cea mai solicitată articulație din tot corpul.
În cele mai multe cazuri, durerea de genunchi trece după o perioadă de repaus sau dispare în câteva zile. Sunt însă situații când durerea rămâne constantă o perioadă mai lungă de timp sau există posibilitatea ca simptomele să limiteze mobilitatea și să restricționeze desfășurarea activităților zilnice.
De obicei, durerea de genunchi apare în urma unei accidentări sau leziuni, dar pot apărea și fără prezența unui traumatism, fiind cauzate de diverse afecțiuni medicale.
Durere de genunchi: Care sunt cauzele acestei probleme
Cauzele care determină durerea de genunchi sunt multiple și de aceea, în cele mai multe situații, este necesar consultul unui medic.
Cele mai des întâlnite cazue ale aparițșiei durerii de genunchi sunt fracturile de os sau ligament, entorsele, rupturile de menisc, afecțiunile reumatismale și/sau infecțioase, precum artrită sau infecții și afecțiuni cronice, precum osteoartrita, tendinita, bursita, osteoporoza, guta sau lupusul.
Fractura reprezintă o traumă directa asupra oaselor care poate duce la ruptura acestora, determinând o durere puternică și disfunctionalitate. Fracturile pot fi deschise, atunci când fragmente osoase rup pielea, sau închise, când nu comunică cu exteriorul.
Leziunile ligamentului pot produce durere de genunchi, cea mai des întâlnită situație fiind cele ale ligamentului încrucisat anterior, care apar în timpul exercițiilor fizice.
Leziunile meniscului pot consta în rupturi sau fisuri și apar de obicei la sportivi, iar ruptura produce durere de genunchi, blocaj i acumulare de lichid.
Dislocarea genunchiului produce durere de genunchi și apare ca aurmare a unor traumatisme puternice și poate compromite fluxul sanguin la nivelul piciorului, ducând la o deformare vizibilă.
Afecțiunile reumatismale și afecțiunile cronice
Poliartrita reumatoida este o boală autoimuna care poate afecta genunchiul. În acest caz, durerea de genunchi poate fi foarte severă, cu dizabilități, dar și tumefacție.
Guta reprezintă o formă de artrită care poate afecta și genunchiul. Aceasta apare de obicei la persoanele care mănâncă multă carne și mezeluri, prin acumulare de acid uric în organism în cantități mari. Durerea de genunchi poate fi atât de puternică, încât nu poate fi suportat nici cearșaful pe articulația inflamată.
Artrita infecțioasă produce durere de genunchi, febră si tumefiere.
Osteoartrita este o afecțiune degenerativă și apare de obicei la persoanele mai în vârstă.
Tratamente pentru durerea de genunchi
Tratamentele pentru durerea de genunchi sunt stabilite de medic în funcție de cauza care a produs această durere. Artrita genunchiului poate fi doar ameliorată prin intermediu lunor tratemnte specifice.
Medicamentele care pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de artrita genunchiului includ diferite calmante ți medicamente anti-inflamatoare.
Pentru anumite afecțiuni, medicul poate prescrie exerciții fizice moderate.
Astfel, se pot recomanda o serie de exerciții pentru consolidarea mușchilor din jurul articulației, creșterea flexibilității sși reducerea durerii.
Un terapeut ocupațional poate ajuta persoanele cu artrită prin intermediul ergoterapie.
Atunci când tratamentele conservatoare nu dau rezultate, se poate apela la injecții cu cortizon, infiltratții cu acid hialuronic, realinierea oaselor sau înlocuirea articulației.