Prima pagină » Sanatate » Durere de ceafă? De ce apare și în ce situații poate pune viața în pericol

Durere de ceafă? De ce apare și în ce situații poate pune viața în pericol

01 oct. 2024, 10:46,
Redacția BZI în Sanatate

Multe persoane se confruntă cu durere de ceafă, cel mai adesea, din cauza posturii greșite și a tensiunii musculare. În aceste cazuri, ea ar trebui să dispară după ce vă corectați postura și vă odihniți mușchii gâtului atunci când sunt suprasolicitați.

Este indicat ca atunci când durerea de ceafă persistă să mergeți la medic încă de la primele simptome, pentru ca tratamentul să aibă eficiență maximă. Acest aspect este foarte important pentru că, în situații mai rare, acest disconfort poate apărea și în cazul unor urgențe medicale, așa cum sunt meningita și infarctul miocardic.

Atenție la manifestările care însoțesc durerea de ceafă

Durerile de ceafă sunt cauzate de probleme la nivelul coloanei cervicale, fiind însoțite de simptome precum dureri de cap, rigiditate cervicală și dureri care migrează către mâini și se însoțesc de parestezii.

Cele mai frecvente manifestări care însoțesc o durere de ceafă sunt rigiditatea gâtului, senzații de arsură sau înțepături, contractură musculară, amețeli și durere la nivelul umărului.
În cele mai multe cazuri, durerile sunt provocate de o poziție vicioasă la calculator sau folosirea unei perne nepotrivite în timpul somnului.

Dar și deteriorarea naturală a structurilor anatomice sau traumatisme ori accidentări ale coloanei în zona cervicală pot declanșa astfel de dureri. Cele mai frecevente afecțiuni care pot da dureri de ceafă sunt următoarele:

Spondiloza cervicală care reprezintă uzura apărută odată cu înaintarea în vârstă prin deshidratarea și micșorarea discurilor intervertebrale.

Hernia de disc care constă între acele vertebre între care se află discurile care pot suferi protruzii sau hernii care comprimă nervii și provoacă dureri ce iradiază către umeri și spate.

O altă afecțiune pentru durerea de ceafă este artroza care apare atunci când cartilajul începe să se deterioreze la nivelul fațetelor articulare, provocând durerea în articulație, aceste afecțiuni ducând în timp la un grad de handicap.

Spondilita anchilozantă este o inflmație cronică a coloanei, care duce la dureri și rigiditate. În cazurile avansate, apare îngustarea spațiului intraarticular, comprimând măduva spinării și provocând anchiloza, adică cimentarea, completă a vertebrelor.

Cauze neobișnuite care pot duce la această afecțiune

Durerea de ceafă poate fi un simptom atipic al unui atac de cord, dar adesea apar și alte simptome ale infarctului miocardic cum ar fi: dificultăți de respirație, transpirație, greață, vărsături, dureri de braț sau maxilar. Dacă vă doare ceafa și aveți alte simptome de infarct, sunați imediat la ambulanță sau mergeți rapid la camera de gardă.

Meningita este o inflamație a învelișului encefalului și al măduvei spinării. La persoanele care suferă de meningită, deseori apar febră, dureri de cap și ceafă înțepenită. Meningita poate fi fatală și este o urgență medicală.

În cazurile avansate, unde există și simptome neurologice persistente, medicul ortoped spune că este posibil să fie necesar tratamentul chirurgical. Așadar, cu cât ne prezentăm mai devreme la medic, cu atât reușim să tratăm cauza, nu doar simptomele.

Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, mergeți la un consult de specialitate, totuși, nu vă temeți pentru că nu va fi un caz de operație. De asemenea, ar fi indicată și o vizită la medic dacă aveți următoarele simptome: dureri severe de ceafă, aparent fără cauză, nod în gât, febră, dureri de cap, ganglioni limfatici inflamați, greață, vărsături, probleme la înghițire sau de respirație, slăbiciune, amorțeală, furnicături, durere care iradiază în brațe sau picioare, incapacitatea de a vă mișca brațetele sau mâinile, incapacitatea de a vă aduce bărbia în piept, disfuncție a vezicii urinare sau a intestinului.

Dacă ați avut un accident sau ați căzut și vă doare ceafa, solicitați imediat asistența medicală. Dacă aveți o durere de ceafă minoră sau rigiditate, e important să aplicați gheață în primele zile, după care aplicați comprese calde sau orientați capul de duș cu apă fierbinte pe zona dureroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`