Prima pagină » National » După spitalul din Timișoara, și cel din Neamț a rămas fără locuri la ATI

După spitalul din Timișoara, și cel din Neamț a rămas fără locuri la ATI

10 nov. 2020, 18:15,
Bianca Rebegea în National

După declarația făcută de medicul din Timișoara, Virgil Musta, în care spunea că au murit șase persoane bolnave de COVID-19, în stare gravă, care nu au mai avut loc la ATI, și reprezentanții spitalului din Neamț au anunțat că toate locurile de la Terapie Intensivă sunt ocupate, iar bolnavii nu au acces la oxigen.

Marți, 10 noiembrie, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ sunt doar 37 de paturi libere pentru pacienţii bolnavi de COVID-19. Dintre acestea, 15  sunt destinate celor care au şi patologii asociate, iar la Terapie Intensivă toate locurile sunt ocupate.

„Secția ATI destinată pacienților bolnavi de COVID-19 este ocupată în întregime, cinci pacienți sunt ventilați mecanic, trei sunt conectați la oxigen și patru sunt neventilați.În saloanele destinate pacienților care sunt suspecți și care așteaptă rezultatul testelor se află 48 de persoane.”, arată mesajul postat pagina de Facebook a Spitalului.

La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt, în momentul de față, internați 402 pacienți confirmați ca fiind infectați cu virusul SARS-CoV-2. Dintre acestea, 387 de persoane au forme medii ale bolii și doar trei prezintă forme ușoare.

Situația este gravă și la Timișoara

Duminică, 8 noiembrie, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, șase persoane au decedat, deoarece nu au mai avut loc la ATI. Medicul Virgil Musta susține informația: „Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc.”

Medicii timișoreni au fost puși într-o situație dificilă. Au trebuit să externeze pacienți COVID-19, care sufereau de forme medii, pentru a-i putea interna pe cei care se aflau în stare gravă. Astfel, în noaptea de duminică spre luni, șase bolnavi de COVID-19 internați pe secții non-ATI, au murit, după ce starea lor s-a agravat. Era necesar transferul acestora la ATI, însă nu au mai existat locuri disponibile.

„Azi-noapte au murit șase, erau cazuri grave, trebuiau transferate în Terapie și nu aveam loc în Terapie. Saturează și nu mai avem loc unde să-i punem, îi punem la oxigen maxim, dar situația este foarte dificilă, atât timp cât Terapiile sunt pline.

Dacă desaturează sub 70, atunci trebuie duși repede la Terapie Intensivă”, a precizat Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul Virgil Musta a precizat că toți cei șase pacienți aveau comorbidități. Cu toate acestea, Musta avertizează că trebuie acționat de urgență.

„Toți cei care s-au stins în noaptea de duminică spre luni au avut comorbidități, dar nu sunt primii care mor pe secție pentru că nu mai este loc în ATI, susține dr. Musta.

“Nu sunt primii, numărul lor tot crește, poate și vremea… Și înainte de COVID, pe frig și ceață, ei decedau. Ne confruntăm cu acest risc de a deceda, pentru că nu avem loc să îi mutăm pe ATI. Trebuie acționat rapid”, a subliniat acesta.

Declarația medicului Virgil Musta a fost contrazisă de șeful Asociației ATI în România

Într-o intervenție la Antena3, în direct, Dorel Săndesc, șeful Asociației ATI în România, a contrazis declarațiile medicului de la Timișoara:

„Pacienții critici COVID au găsit locuri în secțiile ATI prin transferuri atunci când în zonă nu s-au mai găsit locuri. Nu putem spune că pentru acei pacienți nu a fost niciun loc. Și de asemenea, nu putem spune că toți pacienții care nu decedează în ATI, decedează pentru că nu sunt în ATI. Pacienții mai decedează și în alte secții. Se întâmplă mai ales în această patologie, dar și în alte patologii, o agravare bruscă, care duce la stop cardiac.

Nu putem să facem o legătură automată între faptul că au făcut stop cardiac și că nu a fost loc în ATI.” a precizat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`