Prima pagină » Actualitate » După scandalul cu Hidra, o altă statuie din Iași a fost vandalizată. Iată cum a reacționat artistul Alexandru Podea când și-a văzut opera distrusă: „Este vorba de teribilism”
După scandalul cu Hidra, o altă statuie din Iași a fost vandalizată. Iată cum a reacționat artistul Alexandru Podea când și-a văzut opera distrusă: „Este vorba de teribilism”

După scandalul cu Hidra, o altă statuie din Iași a fost vandalizată. Iată cum a reacționat artistul Alexandru Podea când și-a văzut opera distrusă: „Este vorba de teribilism”

24 aug. 2024, 02:00, 4 ,
Petronel Ștefan în Actualitate

Încă o statuie din Iași a fost vandalizată de către oameni. Lucrarea „Chemarea”, făcută de Alexandru Podea, a fost distrusă de un tânăr care era mult prea curios.

Pe 18 august 2024, un tânăr din Iași a vandalizat sculptura „Chemarea” de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași. După cinci zile, clopotul nu a fost încă reatașat, deoarece procedeul de prindere este mai complicat decât pare. Artistul care a făcut lucrarea va veni la Iași pentru a lucra din nou la creația sa.

Încă o statuie din Iași a fost vandalizată

După ce la începutul anului 2024 statuia Hidra a creat un val de reacții în Iași, o altă lucrare a început să atragă atenția oamenilor. Statuia intitulată „Chemarea” a fost vandalizată de un tânăr care a lovit unul dintre clopote, din curiozitate. În mod normal, sunt opt clopote, însă acum se pot vedea doar șapte, cel rupt fiind, acum, păstrat de Primăria Iași. Artistul Alexandru Podea, cel care a făcut lucrarea, a văzut ce s-a întâmplat și a reacționat.

„Este vorba de teribilism ce a făcut tânărul respectiv, nici măcar nu pot zice că este vandalizare. Tineri teribiliști care merg pe stradă și vor să lovească, inexplicabil, lucrurile din domeniul public. Clopotele respective au fost lovite de mai multe ori, de asta sunt sigur. În toate orașele, unde a fost expusă opera mea, s-a întâmplat același lucru”, a spus Alexandru Podea.

Alexandru Podea trebuie să vină acum la Iași pentru a repara statuia și să sudeze clopotul din nou. În toate orașele, unde a fost expusă opera, lumea a lovit clopotele din curiozitate sau răutate, însă este prima dată când unul dintre ele a căzut.

„Clopotele respective au fost înfiletate prin sudare, este o procedură puțin mai complicată, ele nu pot fi montate atât de ușor. Voi veni personal la Iași, am discutat cu o firmă care se ocupă cu aparate de sudură în bronz, să mă ajute. Cât de curând, voi ajunge în Iași și voi repara stricăciunea. Într-adevăr, arată puțin ciudat, așa, fără un clopot”, a mai precizat artistul.

Arta trebuie să culturalizeze oamenii

Arta trebuie să stârnească anumite sentimente și trăiri pentru oameni, chiar dacă sunt diferite la fiecare în parte. Totuși, pe Alexandru Podea nu îl deranjează reacțiile negative, ci este fericit că oamenii au ocazia să învețe anumite lucruri din arta sa.

„Nu mă deranjează reacțiile negative în ceea ce privește arta, până la urmă, ce facem noi, trebuie să trezească anumite sentimente pentru oameni, nu doar de apreciere. Cum a fost și în cazul Hidrei, tot la Iași. Important este să culturalizăm oamenii și să aibă ceva de învățat”, a adăugat Alexandru Podea.

Hunedoreanul a lucrat doi ani pentru a face această statuie, însă conceptul l-a avut în minte de mai mult timp. Lucrarea a fost expusă în Palatul Parlamentului și în Luxemburg.

„Am lucrat doi ani la această lucrare, însă conceptul îl gândisem de mai mult timp. Baza are undeva la 12 tone, iar statuia din bronz are 1.000 de kg. A fost ceva ancestral când mi-a venit ideea. Desigur că este inspirată din Lupa Capitolina, însă are elemente geto-dacice. Simbolizează părinții care își cheamă copiii din străinătate, acasă, în ultimul ceas al vieții, de asta sunt și clopotele. De asemenea, este inspirată din elementele strămoșilor noștri daci, Decebal și Burebista”, a încheiat Alexandru Podea.

Încă o statuie din Iași a fost vandalizată, iar de data aceasta, artistul va veni personal pentru a o repara.

Comentarii
  • Aceasta „opera” tine de grotesc, de o estetica a uratului, de vulgaritate si misoginism, (clopotele atarnate de sanii femelei). Mesajul pe care il transmite e cu totul altul decat cel la care s a Ma strange in spate de cate ori o zaresc. Intorc capul in alta directie. Mi as dori sa fie luata din locul acela atat de expus publicului larg. Poate e o opera mai exclusivista, destinata unui public restrans, „cunoscator”, iar bulevardul „Stefan cel Mare” e promenada tuturor, a copiilor, bunicilor, femeilor, oamenilor normali, care intelegem mai greu arta aceasta atat de moderna.

  • E o abominatie, imi pare rau ca nu i-au taiat capul cu fata hidoasa de la ceafa. Nu trebuiau sa puna hidosenia pamantului in fata unei scoli primare frecventate de copii mici cu minti usor impresionabile. Cred ca in mintea artistului mama sa si alte mame ale caror copii au emigrat, sunt niste mame tare hidoase,ori artistul are niste frustrari puternice si teama. Cine s-ar intoarce la un asemenea monstru? Ai nota 2 la arta, mai bine mergi la strung si fa ceva util societatii.

  • Cele de genul sunt de fapt o mare prostie dar in felul asta isi fac reclama mascata si vand la preturi foarte mari iar comentatorii raman doar cu comentariile.
    Si asta dar si cealalta asa zisa lucrare artistica sunt niste imagini grotesti, nemaivazute pe taramurile noastre.

  • De unde naiba ii gasim pe ”artistii” astea. care au luat bani de la municipalitate sa isi preazinte frustrarile si prostia,
    un artist local sau niste datini stramosesti nu am propova,
    noi PROMOVAM PROSTIA

  • Popandai saritori

    70 de bice pe spinare si gata, la acesti popandai saritori.
    Ei inca incearca sa suga din tata, tragand spre gura lor.
    Flacai cu par la cur dar cu mintea de lacuste fara orizont.

  • cei mai de apreciat artisti pentru mine sunt cei care picteaza tablouri cand erau candva rezemate de gardurile parcului Teatrului National

  • Cred ca nimeni nu intelege nimic din creatiile tale! Poate ai noroc la Spitalul de Psihiatrie! Poate inteleg cei de acolo arta ta!

  • viitor artist

    N-am simt artistic, dar cand vad astfel de „opere”, prind curaj. Ma bate gandul chiar sa creez si eu ceva. De pilda un tzucal cu echer si girueta. Titlul : „Melancolie”. Ce ziceti?

  • Cand vine înapoi, să își ia și statuia înapoi. Este oribilă, nu am văzut o statuie mai urâtă că „Chemarea”. Nu are nici un sens sa mai rămână în public.

  • M-a impresionat mult baza din granit de 12 tone, Singura aceasta expusa e o opera de arta !
    Cat despre chemarea pot spune ca este in sine o opera si expunerea ei in spatiu public este un act de curaj si de cultura.
    Comentariile anterioare sunt facute intr-un mod primitiv si nu se refera la actul iresponsabil al unui tanar si la condamnarea unor astfel de gesturi care pun o pata pe imaginea pe care o are Iasul ca un pol cultural romanesc !

  • OPERA DE CACAT ! isi bate joc de istorie cacatu asta

  • pisamas pe opera mati

  • A intrebat cineva lumea daca e de acord ca Iasi sa fie impanzit de statuile regilor din… germania ?
    Nu.
    Acestea trebuie date jos, si schimbat numele bd carol in Copou, etc.

  • Eium. Te abtingi de ea, platesti amenda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`