Gheorghe Lăcătuș, un bărbat de 75 de ani, fost inginer agronom, și-a găsit liniștea sufletească într-un cămin de pensionari din Iași, după ce ani de zile s-a luptat cu pierderea soției și cu propria singurătate. Originar din județul Prahova, el și-a construit o viață dedicată muncii, familiei și pasiunilor sale. Astăzi, înconjurat de prieteni și activități care îi aduc bucurie, Gheorghe demonstrează că niciodată nu e prea târziu să îți regăsești echilibrul
Cu o privire caldă și un chip marcat de o viață plină de încercări, Gheorghe Lăcătuș a găsit, după multe pierderi și suferințe, un loc în care să-și redescopere liniștea și bucuria de a trăi. Bărbatul emană o blândețe aparte, iar ochii săi, despre care terapeuții i-au spus că seamănă cu cei ai unei căprioare rănite, par să povestească tot ce cuvintele nu pot exprima. Înălțimea sa impunătoare contrastează cu gesturile delicate, iar vocea sa, profundă și calmă, are un efect liniștitor asupra celor care-l ascultă.
Povestea lui Gheorghe Lăcătuș, un fost inginer agronom care și-a găsit liniștea într-un cămin din Iași
Originar din județul Prahova, Gheorghe Lăcătuș a crescut într-o familie cu multe neînțelegeri, care i-au creat doar traume.
„Părinții mei nu se înțelegeau. Mereu erau certuri în casă, iar atmosfera asta a lăsat urme adânci în sufletul meu. Am promis că eu voi fi un om bun, că nu vreau să trăiesc în ură sau dezbinare”, povestește Gheorghe Lăcătuș.
În ciuda copilăriei marcate de tensiuni, și-a croit un drum în viață. A absolvit Facultatea de Agronomie și, în anii tinereții, s-a mutat în Iași, unde și-a întemeiat propria familie. Soția lui, care i-a fost parteneră de viață timp de peste patru decenii, a fost sprijinul său necondiționat. Împreună, au crescut patru copii, iar Gheorghe vorbește despre ei cu o mândrie aparte.
„Trei dintre copiii mei sunt plecați în străinătate. Ne vedem rar, dar păstrăm legătura. Știu că au familiile lor și nu pot să stau pe capul lor. Doar fata cea mică e în Iași, iar ea mă vizitează des”, spune Gheorghe Lăcătuș.
Punctul de cotitură din viața sa a venit în urmă cu patru ani, când soția sa a pierdut lupta cu viața.
„A fost cea mai grea lovitură pe care am primit-o. Eram ca un vas gol, pierdut. Am căzut în depresie, nu mai vedeam sensul vieții și nici acum nu vreau și nu pot să vorbesc despre asta”, mărturisește Gheorghe Lăcătuș.
Pentru a-și regăsi echilibrul, a urmat terapii și tratamente, dar crede că adevărata salvare a venit prin credință.
„Am urmat multe tratamente, am fost și la terapii, dar și Dumnezeu m-a ajutat să mă ridic. Mi-a dat puterea să caut un loc unde să nu mai fiu singur”, spune Gheorghe Lăcătuș.
Așa a ajuns la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași, loc pe care acum îl numește „a doua casă”.
„A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Am găsit aici oameni care îmi sunt prieteni și activități care îmi fac sufletul mai ușor. Nu mai sunt și nu mă mai simt singur”, adaugă Gheorghe Lăcătuș.
O poveste asemănătoare are o altă femeie din Iași, care, după moartea soțului ei, și-a găsit liniștea într-un cămin de bătrâni din Iași.
Gheorghe Lăcătuș este un exemplu de optimism și reziliență
În cadrul căminului, Gheorghe Lăcătuș și-a redescoperit plăcerea de a recita poezii și de a cânta. Preferă poeziile clasice și versurile care vorbesc despre iubire și viață, iar colegii săi se strâng deseori să-l asculte.
„Îmi plac poeziile care ating sufletul, iar când le recit, parcă mă eliberez de tot ce mă apasă”, povestește Gheorghe Lăcătuș.
Pe lângă poezie, muzica este un alt refugiu pentru el.
„Cânt romanțe și muzică populară, cântece care îmi amintesc de tinerețe. Când văd că oamenii zâmbesc sau se emoționează, mă simt mai aproape de ei și de viață”, explică Gheorghe Lăcătuș.
Deși viața i-a adus multe încercări, inclusiv pierderea unei surori la doar 31 de ani, Gheorghe a ales să vadă partea frumoasă a lucrurilor.
„Toate greutățile prin care am trecut m-au făcut să fiu omul de astăzi, un om puternic și bun. Știu că viața e grea, dar mereu există ceva care să ne aducă bucurie”, afirmă Gheorghe Lăcătuș.
Chipul cald al lui Gheorghe, vocea lui blajină și poveștile sale pline de învățăminte sunt o sursă de inspirație pentru toți cei din jur. În ciuda încercărilor prin care a trecut, Gheorghe Lăcătuș rămâne un exemplu de optimism și reziliență.
„Viața e ca un cântec de romanță, are și momente triste, dar și clipe care îți umplu sufletul de bucurie. Eu aleg să cânt partea frumoasă”, spune Gheorghe Lăcătuș, zâmbind cu o căldură caracteristică.
La Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași locuiește în prezent și profesorul Liviu Călcâi.
După o viață marcată de greutăți și pierderi, Gheorghe Lăcătuș, un fost inginer agronom care și-a găsit liniștea într-un cămin din Iași, privește acum cu liniște și recunoștință fiecare zi, găsindu-și fericirea în micile bucurii și în prieteniile cultivate la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
Articol publicitar , ochii de caprioara cotonogita ia facut cind a achitat taxa in fiecare luna pentru a se putea bucura 4 saptamini de atentie pe bani in ‘ultima casa’ iar terapeutii fac ochi de iepurasi in calduri cind le intra pe card pensiile mosnegilor
tu ce ai vrea. sa stea gratis acolo? costa bani personalul, mancarea, curentul, caldura in calorifere, apa rece, apa calda, gazul cu care se face mancarea, mancarea, cablul, s.a.