@ Un tanar a fost nevoit sa-si schimbe poza din buletin dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la fata @ Baiatul suferea de o anomalie a mandibulei si maxilarului si avea fata aproape deformata @ Dupa operatie si medicilor le-a fost greu sa-l recunoasca
Un tanar a fost nevoit sa-si schimbe poza din buletin, dupa ce a suferit o interventie chirurgicala la Clinica oro-maxilo-faciala a Spitalului Sf. Spiridon. Cand s-a prezentat la spital, medicii au fost socati de fata tanarului, care era aproape deformata din cauza unei anomalii la maxilar si mandibula. Dupa cum a precizat prof. dr. Carmen Vicol, sefa clinicii, tanarul de 20 ani s-a nascut cu aceasta anomalie, dar nu a fost tratata la timp. Dupa interventia chirurgicala la mandibula si maxilar, tanarul era de nerecunoscut, fapt ce a determinat schimbarea pozei din buletin, pentru ca nu mai semana deloc cu figura din fotografie. „Cand l-am vazut pe pacient, ne-am speriat. Mandibula era foarte mult prelungita din cauza unei anomalii. A doua zi dupa operatie nu l-am mai recunoscut si a fost nevoit sa-si schimbe poza din buletin, pentru ca nu mai avea aceeasi figura. Pacientul s-a nascut cu aceasta anomalie, dar a venit tarziu la medicul specialist. Operatia a fost facuta de chirurgul Constantin Mihai, care face multe cazuri pe aceasta patologie”, a declarat prof. dr. Carmen Vicol.
Purtarea aparatului de indreptare a dintilor
Seful Clinicii oro-maxilo-faciala a precizat ca nu exista o educatie in scoli, si nici in randul parintilor in privinta depistarii precoce a anomaliilor dento-maxilare. Tocmai de aceea, multi pacienti ajung la interventii chirurgicale intr-un stadiu avansat al unor astfel de anomalii. Prof. dr. Carmen Vicol a precizat ca acestea se pot corecta din copilarie, adolescenta. „Trebuie sa precizez ca ortodontia este foarte scumpa si nu multi isi permit sa cumpere acel aparat ortodontic de indreptare a dintilor si dilatarea maxilarului. Acest aparat nu este gratuit. De exemplu, in Germania un astfel de aparat ajunge si la 2.000 euro. Chiar si in Germania tratamentul ortodontic este foarte scump pentru pacienti. Un astfel de aparat se poarta cam doi ani de zile, dar periodic pacientul trebuie sa mearga la control si aceste controale costa. Pana la interventia chirurgicala, pacientul trebuie sa faca tratament ortodontic. In primul rand, ar trebui pornit de la educatie si apoi continuat cu medicina scolara. Din pacate, la noi educatia lasa foarte mult de dorit. Nu mai vorbesc de copiii din mediul rural, care nu cred ca sunt vazuti macar o data pe an de un medic stomatolog. Medicii din reteaua scolara au un rol foarte important in depistarea precoce a acestor anomalii si indrumarea copilului catre un tratament de specialitate. Poate cu timpul se va insista si pe educatie”, a spus prof. dr. Carmen Vicol, seful Clinicii oro-maxilo-faciala.