Maria și Nicoleta Ciobanu, două surori din Satu Nou, comuna Sirețel, județul Iași, au venit ieri la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iași, pentru a se înscrie la facultate. Tinerele și-au petrecut toată copilăria în ferma de vaci a părinților, ajutându-i la muncă
Surorile Ciobanu s-au înscris la Facultatea de Agricultură, specializarea Ingineria şi managementul afacerilor agricole din cadrul USV Iași datorită fermei de vaci (peste 100 la număr) pe care o dețin părinții lor. Fetele au în plan ca prin intermediul facultății să dezvolte această afacere. Încă din copilărie, Maria și Nicoleta se implică în mod direct în tot ceea ce înseamnă muls, făcut curat și distribuit lapte. De asemenea, pe parcursul celor 4 ani de liceu, tinerele au făcut naveta din greu, îmbinând munca și învățatul.
„Amândouă am terminat Colegiul Tehnic de Căi Ferate «Unirea» din Pașcani. Ne trezeam la ora 05:00, mergeam pe jos câte 40 de minute până în stația de autobuz, apoi o oră și ceva făceam pe drum, până la școală. Avem peste 100 de vaci Bălțata Românească și un cal, nu știm exact numărul, ferma e în sat la noi. Ne-am dorit să ne înscriem la USV ca să învățăm mai multe despre afaceri, să ne cumpărăm mai multe animale, să știm cum să ne gestionăm ferma, astfel încât să o ducem mai departe. Noi ne-am așteptat una pe cealaltă la școală, ca să mergem împreună, așa ne-a înscris mama. Avem un verișor care a terminat studiile aici, la USV și ne-a motivat și el”, a declarat Maria Ciobanu.
Două surori se ocupă împreună cu familia de peste 100 de vaci: „Înseamnă totul pentru noi”
Maria Ciobanu, în vârstă de 18 ani, a povestit reporterilor BZI în ce constă munca la ferma familiei sale. Toți membrii se focusează pe vacile care le asigură venitul de ani de zile.
„Suntem trei fete și un băiat, toți ne ocupăm de vaci. Nu avem angajați, mai vine câte un om la treabă, dar, în rest, noi facem totul. Părinții mei au grijă de vaci de pe vremea bunicului. Au făcut totul singuri, fără ajutor, finanțări… Vindem lapte, facem caș, ce se face într-o fermă. Un litru de lapte costă 1,5 lei, vindem și viței. Nicoleta are, de ceva timp, permis de conducere, tata la fel, amândoi distribuie produsele.
Tot ea se ocupă de cal, umblă cu el prin sat, ne place foarte mult ceea ce facem. Nu putem spune că din afacerea asta te îmbogățești, însă nici nu pierzi. Există un echilibru. Suntem bine, nu ne lipsește nimic. Ferma înseamnă totul pentru noi, am știut să îmbinăm munca cu învățatul, părinții ne-au susținut, nu au fost probleme. De asta am și vrut aici, la facultate, chit că o să stăm la cămin, o să fim tot în contact cu animalele, cu mediul”, a menționat Maria Ciobanu.
Ferma, pe primul loc
Nicoleta Ciobanu, în vârstă de 19 ani, a explicat că în timpul liber practică și rugby. Cu toate acestea, vacile primează.
„De singurul cal pe care îl avem, Cezar, mă ocup cel mai mult eu. Îl călăresc, îl scot la iarbă verde. În rest, în timpul liber mai joc rugby. La echitație nu m-am dus pentru că e destul de departe orașul și nu are rost. Dacă ar fi să fac altceva, nu cred că aș face nimic, nu aș schimba nimic, îmi place viața mea așa cum e. Sigur, poate erau copii în clasă care aveau mai mult, dar nouă chiar nu ne-a lipsit mai nimic, strictul necesar ne-a fost de ajuns”, a precizat Nicoleta Ciobanu, una dintre cele două surori.
Draga reporter nu mai da informatii eronate. Nu exista Facultatea de Management in Agricultura. poate Facultatea de Agricultura.
În satul acesta doar primarul e prost și analfabet, în rest locuitorii is oameni gospodari