Ana Floareș are 83 de ani și este beneficiară a unui cămin de bătrâni din Iași. În toamna anului trecut, după moartea soțului său, și-a căutat liniștea în azil
Fostă angajată a Fabricii de Antibiotice din Iași și după 15 ani de muncă în Germania, trăiește acum într-un centru de bătrâni din Iași, unde a găsit un loc sigur și plin de grijă după o viață plină de provocări. Femeia a ales să se stabilească în acest centru de bătrâni, în toamna anului 2023, căutând un loc unde grija și atenția personalului să îi ofere sentimentul de siguranță de care avea nevoie.
După moartea soțului său, și-a găsit liniștea într-un cămin de bătrâni din Iași
Născută în 1942, în Gura Humorului, femeia a crescut într-o familie modestă, fiind cea mai mică dintre cele trei surori.
„Am fost al treilea copil în familie. Am avut două surori, iar diferența dintre mine și ele a fost de 15-16 ani. Iar între ele era diferență doar de un an. Eu purtam paltoanele lor, întoarse pe dos și refăcute”, povestește Ana Floareș, beneficiară a Căminului de Pensionari „Sf Cuvioasă Parascheva” din Iași.
În ciuda provocărilor, bătrâna a reușit să își construiască o viață stabilă, lucrând timp de 25 de ani la Fabrica de Antibiotice din Iași și, ulterior, în Germania încă 15 ani.
După moartea soțului său, de acum trei ani, femeia a simțit din ce în ce mai acut singurătatea.
„După ce a murit soțul meu, m-am simțit singură. Fiica mea este stabilită în Germania, iar relația noastră a devenit mai rece cu timpul”, spune femeia.
Lipsa unei conexiuni puternice cu fiica sa a determinat-o să ia decizia de a se muta într-un cămin de bătrâni, un loc unde și-a găsit sprijinul emoțional de care avea nevoie.
O nouă familie la Căminului de Pensionari „Sf Cuvioasă Parascheva” din Iași
În cadrul căminului de bătrâni, femeia a găsit nu doar un loc sigur, ci și o nouă familie. „Doamnele de aici sunt ca și fetele mele. Îmi oferă căldura și sprijinul de care am nevoie”, a spus bătrâna.
Personalul căminului a reușit să îi ofere acel sentiment de apartenență și siguranță pe care l-a căutat în ultimii ani.
Femeia este recunoscătoare pentru îngrijirea și atenția pe care o primește în acest centru. „Să știți că ne îngrijesc foarte bine, ne dăruiesc și din sufletul lor, ne dăruiesc ceea ce ne lipsește nouă”, a spus bătrâna.
Cu o viață plină de provocări și realizări în spate, Ana Floareș are un mesaj important pentru tinerii de astăzi: „Să învățați să răzbateți prin toate greutățile și să realizați tot ce vă doriți. Nu există realizări nedorite”, spune ea, referindu-se la greutățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul vieții sale.
Bătrâna își amintește, cu emoție, de momentul în care a trecut granița de mână cu fiica ei, în 1987, după 11 zile de greva foamei, pentru a-și crea o viață nouă. A mărturisit că a fost o perioadă dificilă, dar a reușit să treacă peste toate obstacolele.
Femeia își găsește, acum, liniștea și împlinirea în căminul de bătrâni din Iași, un loc unde a descoperit nu doar sprijin, ci și siguranță și fericire, având parte de îngrijirile necesare din partea personalului.
Reclama, sufletul comerțului.
Reclama la ce? La caminul de pensionari nu sunt locuri pentru rezidenti noi. Acolo e ‘mortul si locul’. Este singura institutie de profil care intr-adevar se adreseaza nevoilor vartnicilor rezidenti. Fiind o institutie ‘de stat”, angajatii nu au asupra capului ghiotina ‘eficientei economice” si se pot concentra in totalitate pe ingrijirea batranilor. Uneori, institutiile bugetare sunt mai bune decat cele particulare si de aceea trebuie sa ramana bugetare.