Prima pagină » International » După Germania, și Norvegia a suspendat Spațiul Schengen. MAE a emis avertizare de călătorie pentru cetăţenii români
După Germania, și Norvegia a suspendat Spațiul Schengen. MAE a emis avertizare de călătorie pentru cetăţenii români

După Germania, și Norvegia a suspendat Spațiul Schengen. MAE a emis avertizare de călătorie pentru cetăţenii români

24 oct. 2024, 20:46,
Redacția BZI în International

După Germania, și Norvegia a suspendat Spațiul Schengen. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis joi o avertizare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Norvegiei. Autorităţile norvegiene au extins controalele la toate frontierele interne până la data de 11 noiembrie.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.

Spațiul Schengen cuprinde 29 de țări europene

Spațiul Schengen cuprinde 29 de țări europene. În mod normal, nu există control al pașapoartelor la frontierele dintre aceste țări. Dacă aveți o viză sau un permis de ședere valabil în una dintre aceste țări, puteți vizita și celelalte țări Schengen.

Spațiul Schengen este format din Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

În principiu, astfel de controale la frontierele interne sunt interzise în spaţiul Schengen, dar în cazul unor ameninţări la adresa ordinii sau securităţii publice, ele pot fi introduse pe o perioada de şase luni, cu o prelungire totală care nu depăşeşte doi ani.

De ce a reintrodus Norvegia controalele la frontiere

Norvegia introduce controale temporare la frontierele sale cu alte țări vest-europene, după ce agenția de securitate națională a ridicat nivelul de amenințare teroristă, potrivit Euro News.

Controalele se vor aplica până la 22 octombrie, conform unei declarații a poliției, care a invocat „o perspectivă dificilă asupra amenințării”.

Măsura urmează anunțului făcut la 8 octombrie de agenția de securitate, PST, conform căruia nivelul de amenințare al Norvegiei a crescut de la „moderat” la „ridicat”, al doilea cel mai ridicat nivel de pe o scară cu cinci niveluri.

PST a subliniat o amenințare sporită la adresa țintelor evreiești și israeliene în special.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar țara face parte din zona Schengen, permițând călătorii europene fără control de identitate. Norvegia are granițe terestre cu Suedia și Finlanda, membre ale UE și ale spațiului Schengen.

Spațiul Schengen fără frontiere permite celor peste 425 de milioane de cetățeni ai UE, precum și cetățenilor din afara UE care locuiesc sau vizitează UE, să circule liber prin statele membre pentru turism, studii sau afaceri, fără restricții.

Această libertate de circulație le permite cetățenilor UE să călătorească, să muncească și să locuiască în orice țară din UE fără a avea nevoie de permise speciale.

Majoritatea țărilor UE fac parte din spațiul Schengen, cu excepția Ciprului și a Irlandei. Bulgaria și România au aderat la spațiul Schengen pentru călătoriile interne pe cale aeriană și maritimă în martie 2024.

Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre sunt încă în vigoare, discuțiile cu privire la eliminarea acestora continuând în acest an.

Germania și-a suspendat Spațiul Schengen din septembrie

Ministrul de interne german, Nancy Faeser, a dat dispoziţie, la începutul lunii septembrie, să fie reluat controlul paşapoartelor la toate frontierele terestre, în tentativa de reducere drastică a numărului de persoane care intră în ţară fără viză.

Potrivit surselor, Faeser a informat Comisia Europeană despre această măsură.

Controalele la frontiere au ca scop atât să limiteze migraţia ilegală, cât şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră.

Toţi vecinii Germaniei fac parte, ca şi aceasta, din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Însă, încă din octombrie 2023, Germania a reintrodus unele controale la frontierele cu Elveţia, Cehia şi Polonia, spre a-i descuraja pe migranţi.

Aceste controale la graniţe au fost introduse, în mod oficial, doar temporar, însă au fost prelungite în mod repetat de Berlin, informează Agerpres.

Verificări similare sunt în vigoare temporar din septembrie 2015 la frontiera cu Austria.

Potrivit surselor citate de dpa, actuala coaliţie de guvernare a elaborat planuri extinse de a interzice intrarea unor migranţi, în conformitate cu legislaţia UE. Aceasta vine după ce blocul conservator de opoziţie CDU/CSU a cerut introducerea unor astfel de măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 octombrie 2024
26 octombrie 2024