Prima pagină » Eveniment-Social » După decenii, un simbol al orașul Iași va fi schimbat total! Impozantul monument va fi reabilitat și restaurat într-o manieră spectaculoasă – GALERIE FOTO EXCLUSIV

După decenii, un simbol al orașul Iași va fi schimbat total! Impozantul monument va fi reabilitat și restaurat într-o manieră spectaculoasă – GALERIE FOTO EXCLUSIV

12 iul. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Un simbol al orașului Iași va fi schimbat total! Impozantul monument va fi reabilitat și restaurat într-o manieră spectaculoasă. Aici, până la mijlocul acestui an, au avut loc și ample cercetări și supravegheri arheologice. Specialiștii au dat undă verde pentru proiectul de la Ansamblul Biserica „Sfântul Spiridon” cu Turn Clopotniță și cu Ceas. Proiectul este finanțat din bani europeni, printr-o asociere între Primăria Iași și Parohia „Sf. Spiridon”. Lucrările ar trebui finalizate în anul 2022, după decenii în care a stat pe schele întregul Ansamblu de la „Sf. Spiridon”

Ansamblul Biserica „Sfântul Spiridon” cu Turn Clopotniță și cu Ceas este în plin proces de reabilitare și restaurare. Totul printr-o asociere între Primăria Iași și Parohia „Sf. Spiridon”. Aici, până la mijlocul acestui an, au avut loc și ample cercetări și supravegheri arheologice. Lucrările ar trebui finalizate în anul 2022, după decenii în care a stat pe schele întregul Ansamblu de la „Sf. Spiridon”
Aici, din toamna lui 2021, au fost reluate lucrările de reabilitare și restaurare după obținerea unei noi finanțări de 250 de mii de lei.

Preotul vicar Marian Timofte de la Biserica „Sfântul Spiridon” anunța că, pentru finalizarea reabilitării, ar mai fi nevoie de încă aproximativ un milion de lei.

„Vestea bună este că s-au reluat lucrările de reabilitare și restaurare la Biserica «Sfântul Spiridon» cu Turn Clopotniță și cu Ceas. Asta după ce am obținut o nouă finanțare de 250 de mii de lei de la Primăria Iași și de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Ar mai fi nevoie, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și restaurare, de încă aproximativ un milion de lei”, preciza preotul vicar Marian Timofte.

Proiectul de „Consolidare și restaurare Turn Clopotniță «Sf. Spiridon»”, aprobat de Direcția Județeană pentru Cultură încă de la mijlocul anului 2016

De precizat că, încă din anul 2016, de pe 21 iunie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a trimis o adresă cu numărul 1.273 către Parohia „Sfantul Spiridon” Iași, bulevardul Independentei, nr. 1 privind „Consolidare și restaurare Turn Clopotniță «Sf. Spiridon»”. În document se arătau următoarele: „Faza proiectului – consultare, proiectant – ing. Valeriu Eugen, elaborator – SC Emilio SRL, beneficiar – Parohia «Sf. Spiridon», Monument istoric, cod: IS-II-m-B-03914.10″. Documentația transmisă înregistrată la DJC Iași, cu nr. 1.273 din 17.05.2016, cuprinde cerere, certificat de urbanism nr. 3.626 din 16.09.2010, proiect faza DTAC, cuprinzând memoriu, planșe. Documentația propune: Consolidare și restaurare Turn Clopotniță „Sf. Spiridon”.

Documentația a fost analizată în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 din 6-7 iunie 2016 și, în conformitate cu prevederile art. 26, din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, se arătau următoarele: „refacerea continuității zidăriei din dreptul fisurilor nu se va realiza cu scoabe din OB, ci prin desfacerea și rețeserea zidăriei; se va evidenția, prin încercări, existența sau inexistența în mortarul zidăriei a sărurilor solubile; funcție de rezultatele obținute, referitor la sărurile solubile, injectările se vor realiza cu un liant adecvat; restul intervențiilor vor fi conform propunerilor din proiectul tehnic”.

Biserica „Sfântul Spiridon” a fost construită între anii 1747-1752 și prezintă o compoziție asemănătoare bisericii de la Mănăstirea Frumoasa

În baza datelor oficiale, Biserica „Sfântul Spiridon” are codul pe lista monumentelor de patrimoniu național IS-II-m-B-03914.01. Edificiul de cult a fost construit între anii 1747-1752 și prezintă o compoziție asemănătoare bisericii de la Mănăstirea Frumoasa.

„Se resimt aici influențe din stilul neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul «Sfântul Spiridon», primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. A fost construită cu sprijinul boierului cărturar Ștefan Bosie, căruia i s-au alăturat apoi hatmanul Vasile Ruset și negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. Turnul clopotniței a fost construit în anul 1786, în forma culionului de papură pe care-l purta Sfântul Spiridon. Ctitorii au înființat și spitalul de pe lângă biserică, primul din Iași, în anul 1757, sub domnia lui Constantin Racoviță Voievod, cel care a emis hrisovul în acest scop”, se descrie în documentele istorice.

Ceas adus tocmai de la Paris pentru Turnul Clopotniță de la „Sfântul Spiridon”

Interesant este că, în baza celor reliefate de regretatul trecutolog Ion Mitican, în anul 1786, deasupra porții de acces a Mănăstirii „Sfântul Spiridon” din Iași se ridică un turn de piatră, în locul unui turn din lemn mai vechi.

„La început, turnul-clopotniță era împodobit cu o semilună, pentru a nu fi atacat de turci. La 1808, semiluna de pe clopotniță a fost înlocuită cu Sfânta Cruce, adăugându-se și pictura Ochiului lui Dumnezeu. În anul 1843, era adus de la Paris un ceas de turn pentru clopotnița bisericii. Despre acesta, George Topîrceanu nota: «Cel mai frumos cânt al clopotelor se aude în fiecare duminică și sărbătoare de la ‘Sfântul Spiridon’»”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`