Prima pagină » International » După ce NATO a trimis efective aeriene în România, NATO trimite avioane de vânătoare americane în țara noastră
După ce NATO a trimis efective aeriene în România, NATO trimite avioane de vânătoare americane în țara noastră

După ce NATO a trimis efective aeriene în România, NATO trimite avioane de vânătoare americane în țara noastră

11 feb. 2022, 20:16,
în International

Astăzi, comandamentul european al aviației militare a SUA, cu sediul în Germania, a anunțat că o escadrilă de avioane de vânătoare F-16 va fi mutată de pe teritoriul german în România.

Comunicatul US Air Force nu a precizat numărul concret de avioane care urmează să aterizeze la baza aeriană de la Feteşti.

Efectivele aeriene americane se vor alătura celor italiene deja desfăşurate la baza respectivă şi „vor colabora strâns cu aliaţii din regiunea Mării Negre pentru a întări securitatea regională în această perioadă de tensiuni provocate de desfăşurarea militară rusă în apropierea Ucrainei”, a comunicat comandamentul.

Conform acestuia, misiunea principală a avioanelor F-16 va fi protejarea spaţiului aerian al NATO în apropierea Crimeei, teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014.

Joi, US Air Force anunţase sosirea în Regatul Unit a unor bombardiere strategice B-52, pentru manevre „prevăzute de mai multă vreme”, iar US Navy – marina militară a SUA – a făcut cunoscută prezenţa în teatrul european a patru distrugătoare, care vor sprijin Flota a 6-a americană.

Circa 3.000 de militari americani au fost trimiși până acum în Europa de Est

Preşedintele american Joe Biden a trimis aproximativ 3.000 de militari în Germania, Polonia şi România pentru a consolida flancul estic al NATO, în faţa pericolului unei invazii ruse în Ucraina, care pare tot mai ridicat.

În aceasta seară, președintele Biden a ținut o videoconferință alături de mai mulți lideri europeni: cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul britanic, Boris Johnson, omologul său canadian, Justin Trudeau, cel italian, Mario Draghi, preşedintele român, Klaus Iohannis, cel polonez, Andrzej Duda, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Acțiunile îngrijorătoare ale Rusiei

Rusia efectuează în prezent exerciţii militare comune cu Belarusul, pe teritoriul acestei foste republici sovietice, în apropierea frontierei cu Ucraina. În vecinătatea Ucrainei sunt acum concentraţi circa 100.000 de militari ruşi.

Moscova susţine că nu are intenţia de a invada Ucraina, iar Occidentul îşi contină eforturile diplomatice occidentale pentru evitarea unui astfel de scenariu. Rusia tocmai a început exerciții militare masive cu Belarusul vecin, iar Ucraina a acuzat Rusia că îi blochează accesul la mare.

Kremlinul spune că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`