Prima pagină » International » După ce locuinţele le-au fost distruse de război, mai mulţi sirieni s-au refugiat în ruine – FOTO

După ce locuinţele le-au fost distruse de război, mai mulţi sirieni s-au refugiat în ruine – FOTO

10 mai 2021, 12:43,
Alexandru Ifrim în International

În Siria milioane de oamenii au fost nevoiţi să părăsească ţara în ultimii zece ani, după războiul civil care încă este în desfăşurare. Mulţi oameni au fugit din ţară alţii s-au refugiat în ruinele din nord-vestul ţării, această regiune se afla sub controlul guvernului lui Bashar al-Assad. Aceste ruine au devenit adăposturi pentru mai multe familii siriene.

Familia lui Abu Ramadan este una dintre familiile care s-au adăpostit în ruine, după un atac al guvernului sirian. Bărbatul împreună cu familia să s-au refugiat lângă zidurile de piatră ale unei foşti aşezări bizantine care a fost abandonată în urmă cu mai bine de 1.000 de ani. La o peşteră din apropiere sunt ţinute pe timpul nopţii câteva oi de care are grijă Abu Ramadan.

Rufele sunt puse pe peretele semicilindric al unei biserici tuinate care este veche de secole întregi. Aceştia au improvizat şi o grădină pentru a cultiva legume, acestea au crescut inrte două uşi dereptunghiulare care aveau sculptat modelul unei frunze.

Ce a spus Abu Ramadan despre locul găsit

Abu Ramadan, în vârstă de 38 de ani a spus că nu i pasă de istoria stilului ca centru comercial şi agricol, însă a apreciat foarte mult zidurile solide şi abundentă pietrelor solide pe care o familie le poate folosi pentru a-şi reface viaţa.

Ruinele în care astăzi îşi fac veacul mai multe familii siriene, aparţin unui oraş antic care a fost părăsit în urmă cu sute de ani mai exact între secolele al VIII-lea şi al IX-lea. Cu toate că a trecut foarte mult timp de atunci ruinele au rămas într-o stare foarte bună. Dar conflictul care este prezent în Siria prezintă noi ameninţări pentru aceste situri arheoogice.

Toate familiile care fug de război îşi găsesc refugiu printre zidurile ruinelor antice din nord-vestul Siriei. Miile de locuitori şi-au lăsat locuinţele din Siria pentru din cauza războiului dintre soldați, rebeli și jihadiști. Arheologii se tem că utilizarea acestor ruine ca refugiu reprezintă o mare pentru aceste construcţii deoarece familiile adaugă ziduri noi, se folosesc de stâlpi pentru a-şi ridica corturi şi degradează pietrele.

„Zidurile ne protejează de vânt, frig și orice altceva”, a spus Abdulaziz Hassan, în vârstă de 45 de ani, a cărui familie locuiește într-un cort în rămășițele Templului Bomos, vechi de 1.800 de ani, lângă satul Băbuţa.

Ce s-a întâmplat cu un castel după ce a fost cucerit de către rebeli în 2014

Siturile din mai multe părţi ale Siriei au fost afectate după ce a început războiul. Unu dintre cele mai controvesate monumente istorice, un castel al cruciaţilor, a ajuns o ruină după ce a fost cucerit de către rebeli în anul 2014. După ce jihadistii statului islamic au preluat controlul ruinelor vechi de 2.000 de ani a oraşului Palmyra. Jihadistii au distrus situl şi au organizat mai multe execuţii în teatrul roman.

Protejarea siturilor s-a oprit în momentul în care a început războiul, mai exact în 2011. La început grupurile armate au folosite aceste locuri pe post de bază, iar după ce aceştia au plecat s-au refugiat oamenii care au animale. Sirienii au ales să se adăpostească într-un astfel de loc deoarce au mai mult spaţiu decât în taberle special amenajte pentru refugiaţi, acestea fiind foarte aglomerate.

În urmă cu 5 ani Europa a fost asaltată de către refugiaţi

În anul 2016, ţările europene au fost luat cu asalt de către refugiaţi. Majoritatea au primit un număr important de migranţi, iar acum au granitle închise pentru acestea. Unul dintre statele care a respins refugiaţii a fost Slovacia.Premierul Slovaciei a cerut partenerilor din Uniunea Europeană să renunţe la primirea refugiaţilor.

Anunţul a fost făcut după ce cu o lună înainte Angela Merkel a fost de acord că statele din estul Europei să contribuie cu echipamente şi fonduri în locul primirii refugiaţilor. Cancelarul Germaniei a declarat că statul german are nevoie de soluţii viabile şi vor să-i integreze cât mai rapid pe refugiaţi pentru piaţa muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025