Prima pagină » National » După ce CCR a decis ca parlamentarii să-şi primească pensiile speciale, acum şi primarii fac presiuni, pentru a beneficia de acest drept
După ce CCR a decis ca parlamentarii să-şi primească pensiile speciale, acum şi primarii fac presiuni, pentru a beneficia de acest drept

După ce CCR a decis ca parlamentarii să-şi primească pensiile speciale, acum şi primarii fac presiuni, pentru a beneficia de acest drept

13 iun. 2022, 12:06, 3 ,
în National

După decizia CCR în favoarea parlamentarilor, şi primarii fac presiuni pentru a le fi acordate pensii speciale. Astfel, statul român este bun de plată după ce Curtea Constituţională a decis că legea prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituţională. Bineînţeles că vorbim de o sumă consistentă, pentru care nu s-a prevăzut nici un ban în buget.

Pensiile speciale pentru parlamentari: un mandat – 4.800 de lei, dua mandate – 8.800 de lei şi tei mandate – peste 10.000 de lei.

Primarii fac presiuni pentru a primi pensii speciale

Primarii fac presiuni pentru a beneficia de acelaşi drept precum parlamentarii. Vorbim de decizia CCR privind neconstituționalitatea legii care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Acum, executivul trebuie să găsească bani pentru a plăti pensiile restante încă de la începutul anului trecut, din momentul în care a fost promulgată legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.

Acum, sute de parlamentari vor trebui să primească pensii cumulate pentru mai bine de un an, deşi, toate acestea au loc în condițiile în care nu a fost prevăzută o sumă în buget pentru această cheltuială. Bineînţeles că aceşti bani vor trebui luaţi din altă parte, doar că până nu au găsit capitolul bugetar de unde ar putea acoperi aceste sume.

Astfel, pentru un mandat de patru ani, un fost parlamentar primea până la începutul acestului an, o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună, dacă îndeplinea condiția de vârstă pentru pensionare. De altfel, cea mai mare pensie specială o primesc parlamentarii care au trei mandate, pensie care poate ajunge la mai mult de 6000 de lei.

De asemenea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ieșit la interval să apere pensiile speciale ale parlamentarilor, după ce Curtea Constituțională a României a decis că acestea au fost eliminate cu încălcarea legii, Parlamentul va trebui să ia act de decizia CCR, iar aleșii lăsați fără veniturile speciale, le vor încasa retroactiv.

Pensiile speciale, cheltuieli neprevăzute în bugetul statului

Iar acest lucru nu este singură problemă pe care o are guvernul. Va trebui să găsească de altfel o sursă de finanțare pentru a plăti de acum înainte toate indemnizațiile speciale pentru parlamentarii ieșiți la pensie, până în momentul în care va găsi o soluție.

Totodată, surse din coaliția de guvernare susțin că din discuțiile de până acum nu a reieșit o soluție cu care să fie de acord toate partidele. Adică, o supraimpozitare a pensiilor speciale sau o nouă lege care să le elimine. Trebuie luat în considerare şi faptul că de săptămâna trecută au crescut și pensiile speciale pentru indemnizațiile parlamentarilor, indemnizații în baza cărora se calculează și pensiile de serviciu.

Astfel, calculând după baza noilor formule, pensia specială pentru un mandat va fi în jur de 4.800 de lei, cea pentru două mandate va ajunge la 8.800 de lei, iar pentru trei mandate va trece de 10.000 de lei.

Cu toate acestea, după decizia CCR și aleșii locali au reînceput presiunile în partide pentru a le fi acordate și lor pensiile speciale, în condițiile în care a rămas singură categorie de aleși care nu primește pensii speciale. Iar demersul lor este susținut deschis de UDMR.

Altfel spus, acum și primarii fac presiuni pentru a beneficia de pensii speciale.

Comentarii
  • Ia speciala neamule, la multe ministere si mulți bugetari,
    restul plecați cat mai aveți timp ,podul de piatra se va dărâma ,falsa democrație va rezista,
    plagiatul va domina ,statul eșuat va persista si condamnații fugari vor câștiga iar daca viitor nu exista
    nici speranță nu exista.

  • Dațile, că merită, după munca și hoțiile pe care le fac. Și fără salarii pentru primari și tot ar cadida mulți la această funcție. De ce credeți ?

  • Alt pensionar.

    Dațile, că merită, după munca și hoțiile pe care le fac. Și fără salarii pentru primari și tot ar cadida mulți la această funcție. De ce credeți ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`