Atelierul ”Retușuri Croitorie La Cristina” de pe bulevardul Țuțora din municipiul Iași a fost înființat în urmă cu 23 de ani. Cristina Răileanu lucrează pentru propria afacere, o croitorie, de când a rămas fără loc de muncă. Pentru că nu avea venituri, aceasta s-a gândit să-și facă propria firmă
O tânără din municipiul Iași care, în urmă cu 23 de ani, a rămas fără loc de muncă, și-a deschis o afacere, mai exact o croitorie. Din anul 1999, femeia lucrează într-un spațiu închiriat. Inițial, Cristina Răileanu a început să retușeze și să croiască pentru ieșeni, din pasiune. După un timp, afacerea s-a extins, iar, în acest moment, ieșeanca este și producător: face lenjerii, perne, pilote și obiecte vestimentare pe care le vinde în magazin. Banii obținuți din vânzări îi investește în materia primă.
Ieșeanca și-a înființat propria afacere în urmă cu peste două decenii
De peste 20 de ani Cristina Răileanu croiește și retușează articole vestimentare pentru ieșeni. Femeia și-a înființat propria afacere, croitoria ”Retușuri Croitorie La Cristina”, deoarece nimeni nu o angaja la acea vreme. De atunci vin la ea clienți mulțumiți de rezultatele obținute, dar și mulți alții noi, prin recomandare.
”De 23 de ani, de când am deschis această croitorie, rămasă fără loc de muncă și având un copil mic acasă, afacerea a reprezentat singura soluție. Lucrasem la un atelier de croitorie un an, dar m-au dat afară pentru că nu mai era nevoie de personal. De atunci am început singură să lucrez întru-un spațiu închiriat. La început, fiind necunoscută ca și croitoreasă, reușeam să obțin bani din retușuri doar pentru chiria spațiului. Dar după câteva luni de activitate, în care au început să vină mai mulți ieșeni prin recomandare, am reușit să mă dezvolt câte puțin. Reușeam să îmi cumpăr materiale din care am început să produc lenjerii, perne și pilote”, povestește Cristina Răileanu, șefa atelierului.
Femeia în vârstă de 46 de ani lucrează cu drag de dimineața până seara pentru a mulțumi toți clienții. Ieșeanca susține că are clienți care vin la ea de 23 de ani fiind mulțumiți de rezultatele obținute. În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost publicat un articol despre o tânără care a depus proiect european pentru înființarea unui atelier de croitorie.
Cristina Răileanu își propune să se extindă: ”Urmează să fac rochii și fuste”
Pentru viitor, Cristina Răileanu s-a gândit să se extindă. Astfel, ieșeanca se gândește ca, în acest an, să înceapă să producă rochii și fuste pe care să le vândă în atelierul ei.
”Fiica mea este iubitoare de rochii și fuste. Pentru că niciodată nu își găsește în magazine modelul dorit sau mărimea perfectă, ea insistă ca eu să mă apuc să fac și obiecte vestimentare, nu doar să le retușez. Așadar, din acest an, vreau să fac fuste și rochii, urmând să mai produc dacă se vor vinde”, spune Cristina Răileanu.
În atelier, ieșeanca spune că are activitate non-stop, retușează, scurtează și produce. Pentru fiecare retuș este nevoie de atenție și timp, motiv pentru care o comandă poate dura chiar și câteva zile pentru ca totul să fie făcut corect. Este necesar să fie făcute probe, retușuri și să fie totul exact cum își dorește clientul, motiv pentru care e nevoie de timp. Pe lângă retușuri și croieli, Cristina Răileanu se ocupă și de producția de pijamale, pilote, perne și lenjerii, toate fiind din bumbac satinat adus din Turcia. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au publicat povestea unei croitorese care și-a deschis propria afacere accesând fonduri europene.
Ieșeanca lucrează alături de o singură angajată, de dimineața până seara
De când și-a înființat afacerea, femeia este prezentă la atelier de dimineața până seara și lucrează alături de o singură angajată care este la fel de pasionată de croitorie.
”Am o singură angajată, deoarece nu mai găsesc persoane care vor să se angajeze. Caut să angajez personal nou, deoarece vreau să mă extind. Cu o singură angajată nu mă descurc. La interviu vin persoane tinere, care nu știu să pună ață în ac, nicidecum să mai modifice ceva! Eu am nevoie de oameni pricepuți!”, subliniază Cristina Răileanu.
Femeia spune că, în acest moment, au dispărut producătorii de materiale românești și este nevoie să comande materialele din Turcia. Potrivit ieșencei, aceasta este singura țară în care se produce materie primă de calitate. De remarcat este faptul că aceasta are prețuri pentru toate buzunarele, clienții fiind mulțumiți. Amintim că, după ce a rămas fără un loc de muncă, Cristina Răileanu și-a deschis o afacere, respectiv o croitorie în Iași.