Primarul Mihai Chirica vrea să cheltuie încă 50 de milioane de euro pe sistemul de termoficare din Iași. Asta, după ce proiectele sale, din ultimii ani, au produs o gaură uriașă în buget
Deși, în urmă cu doi ani, primarul a achiziționat cărbune la suprapreț și i-a îndatorat pe ieșeni cu 40 de milioane de euro, Mihai Chirica nu se lasă și mai vrea să cheltuie 50 de milioane pe spatele ieșenilor. Acesta vrea să treacă CET II Holboca de la cărbune, pe un sistem cu gaze naturale.
Primarul Mihai Chirica vrea să dea un tun de 50 milioane de euro
Primarul a visat la încasări mari în urma producție de agent termic și energie electrică, însă realitatea a fost alta. A venit nota de plată pentru cumpărarea cărbunelui, iar din cauza acestui lucru, ieșenii au avut de suferit. Din nou, primarul nu renunță la ideile sale și vrea să mai facă o investiție dubioasă la CET II Holboca. La începutul acestui an, s-a plătit pentru un studiu de fezabilitate pentru a vedea posibilitatea instalării unei tehnologii de cogenare pe gaze naturale la CET II. În urma verificărilor făcute de experți, costurile estimate pentru implementarea unui astfel de proiect sunt de 249.269.226 lei, cu TVA, undeva la 50 de milioane de euro. Proiectul va fi supus votului în ședința Consiliului Local de pe 30 august 2024. Deja este cunoscută situația complicată a sistemului de termoficare și este posibil să apară multe discuții între consilierii locali, la ședință, însă primarul speră că proiectul va trece.
„Scenariul S2 constă în instalarea a opt motoare cu ardere internă, funcționând cu gaz natural, având fiecare capacitatea electrică de 3,35 MWt, cu următoarele caracteristici tehnice, în condițiile ISO de temperatură și umiditate: opt motoare cu gaz, fiecare cu generator electric, cu randament electric de circa 43%; opt sisteme de recuperare a căldurii din circuitele de răcire a motorului cu apă, de ungere cu ulei și de evacuare gaze de ardere, având fiecare o capacitate termică de 3,52 MWt, inclusiv, schimbătoarele de căldură de transfer pentru termoficarea urbană și temperatura gazelor de ardere la ieșirea din coșurile de fum au fost considerate de 120 grade Celsius, iar debitul gazelor de ardere a fost de 82 kg pe secundă; opt sisteme de separație față de rețeaua de termoficare, compuse fiecare din schimbător de căldură de separație, formă constructivă cu plăci de circa 4 MWt și pompă de circulație între schimbătorul de separație și circuitul de răcire a motorului”, este stipulat în studiul de fezabilitate.
Ieșenii încă plătesc pentru cărbune
În anul 2022, primarul a achiziționat cărbune la suprapreț, plătind 470 de euro pe tonă, la care s-au mai adăugat 3 euro pe tonă pentru depozitarea sa în portul Constanța. Deși nu consumase cărbunele cumpărat, a fost semnat un contract de suplimentare. Totul a fost posibil deoarece Cezar Baciu a acordat, atunci, votul favorabil către primarul Chirica. În prezent, Cezar Baciu este director adjunct la Termo Service, operatorul care se ocupă de termoficare. În iarna anului 2022-2023, Primăria a cheltuit 235 de milioane de lei pentru producerea agentului termic și a încasat doar 130 de milioane de lei.
Anul trecut, Mihai Chirica a mai contractat un credit de 40 de milioane de euro pentru a acoperi necesarul de combustibil pentru funcționarea sistemului de termoficare. Cel mai mult de suferit din aceste afaceri au ieșenii, care trebuie să plătească taxe și impozite ca, ulterior, Primăria să achite greșelile primarului.
Reporterii BZI l-au contactat pe primarul Mihai Chirica pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la această situație, însă acesta nu a răspuns la apeluri.
Pentru ca CET II să mai funcționeze, este necesar să se treacă la un sistem pe gaze naturale, însă investiția este una costisitoare.
Mai intai foloseste tot carbunele o iarna , restul il doneaza sau vinde iar la Holboca va trebui renovat complet – toate conductele din Iasi iar la CET Iasi sa faca un parc mare plin de copaci si camere.
Majoritatea consumatorilor de energie termica (apa calda menajera și încălzire) sunt în municipiu. Transporți agent termic 15 km ?! Retehnologizare a unor ruine?!
Probabil se sifoneaza bani cu studiile pwlii,de 2 ani caldura si apa calda se produce cu CET 1,asa ca Holboca nu e decat un morman de fiare vechi!
bravo lui si a celor care l au votat e bun misu betivu