Prima pagină » Eveniment-Social » După aproape 35 de ani, un faimos imobil din Iași, punct de atracție și simbol pentru mii și mii de copii, tineri și părinți, ar putea fi schimbat total! GALERIE FOTO

După aproape 35 de ani, un faimos imobil din Iași, punct de atracție și simbol pentru mii și mii de copii, tineri și părinți, ar putea fi schimbat total! GALERIE FOTO

19 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Un faimos imobil, inaugurat în 1987 la Iași, ar putea fi transformat și modernizat! Acesta este un punct de atracție pentru mii și mii de copii, tineri și părinți. Recent, entitatea care are în administrare construcția, anume Consiliul Județean, a lansat un proiect de hotărâre ce vizează suma de 143,34 de mii de lei. Aceasta este aferentă obiectivului de investiții „Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret «Luceafărul Iași»”, pentru actualizarea / elaborarea documentației tehnico-economice (Expertiză Tehnică, DALI și Certificat de performanță energetică și audit energetic)

Șansă importantă pentru modernizarea și derularea de reparații la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași! Consiliul Județean, entitatea ce administrează imobilul, a lansat un proiect de hotărâre ce vizează suma de 143,34 de mii de lei.
Aceasta este aferentă obiectivului de investiții „Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret «Luceafărul Iași»”, pentru actualizarea / elaborarea documentației tehnico-economice (Expertiză Tehnică, DALI – Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – și Certificat de performanță energetică și audit energetic).

Proiectul ce vizează modernizarea totală a Teatrului „Luceafărul” este de peste 2,3 milioane de euro

Este vorba despre probarea creditelor bugetare pe anul 2022 pentru acest obiectiv de investiții care se va realiza ca acțiune multianuală, în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă, în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice, gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice ce se va derula prin Administrația Fondului pentru Mediu.

„Acum, banii aceștia sunt necesari pentru a actualiza DALI-ul. Noi am făcut, acum peste 5 ani, proiectul mare ce viza reabilitarea și modernizarea clădirii. Dar, în timp, documentația a expirat și e nevoie de o reactualizare a proiectului. Acest DALI e necesar pentru contractarea lucărilor, ca să refacem și să izolăm termic pereții exteriori, pentru refacerea terasei, iar asta – cu fonduri europene nerambrusabile”, arată Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” din Iași.

Pe de altă parte, managerul arată că, pentru a schimba toate geamurile, reparații la interior, schimbarea scaunelor și a face lucrări de modernizare, ar fi nevoie, conform vechilor estimări, de 2,3 milioane de euro.

„Aceste lucrări sunt esențiale, trebuie să refacem design-ul la sală, să actualizăm totul. Din fericire, nu trebuie să intervenim la fundație, dar să nu uităm că la Teatrul «Luceafărul» din Iași, din 1987, nu au fost făcute intervenții majore, ci doar «cârpeli»”, a completat Ioan Holban.

La 1 martie 1950 – data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iași

 

Ca dată istorică, de reliefat este faptul că, pe 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iași. „Străbunicul” acestuia se numea Teatrul de Păpuși de Stat Iași, iar sediul era, de fapt, o săliță din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri. În 1973, numele instituției s-a schimbat în Teatrul pentru Copii și Tineret Iași, iar, în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenților. Un deceniu mai târziu, artiștii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei (decembrie 1987), iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

O instituție emblematică pentru oraș, România și Europa, „Luceafărul” este un centru cultural activ, cu producții de toate genurile, pentru toate categoriile de public, de la preșcolari, la adulți și seniori, în număr de peste 53.000 pe sezon, organizând evenimente de amploare internațională, precum Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *