Prima pagină » Actualitate » După apariția Omicron, o altă tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Franța! Cât de periculos ar putea fi IHU
După apariția Omicron, o altă tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Franța! Cât de periculos ar putea fi IHU

După apariția Omicron, o altă tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Franța! Cât de periculos ar putea fi IHU

13 dec. 2021, 12:50,
în Actualitate

În ultimele săptămâni lumea ştiinţifică este îngrijorată de apariţia Omicron. Totuşi, cercetătorii francezi au mai descoperit o nouă tulpină. Numită IHU, noua tulpină este incă în cercetare pentru a vedea dacă reprezintă o ameninţare reală pentru lume.

IHU a fost descoperită de către cercetătorii de la Institutul Infecțios din Franța şi se află într-o cercetare atentă pentru a se vedea dacă pot exista îngrijorări legate de transmisie sau gravitatea bolii.

IHU este noua tulpină de COVID-19 descoperită în Franța

Cercetătorii de la Institutul IHUMéditerranée – Infection din Franța au descoperit recent, la finalul săptămânii trecută o nouă variantă de COVID-19. Profesorul Didier Raoult a anunţat apariţia acesteia pe data de 9 decembrie în orașul Forcalquier. Mai multe persoane din orașul care se află la o distanță de 100 de kilometri de Marsilia au fost infectaţi deja cu această nouă tulpină.

Nu se cunosc foarte multe despre această tulpină, iar oamenii de știință au depus deja în rețaua științifică detalii despre noua tulpină care are denumirea de B.1.640.2. Nu se cunoaște cu exactitate în ce categorie va fi pusă această tulpină. Dar pentru a ști dacă este mai transmisibilă sau mai gravă, trebuie efectuată o supraveghere epidemiologică. Denumită „varianta IHU”, probabil cu referire la Institutul Spitalului Universitar, această nouă tulpină a fost raportată structurii GISAID, Global Iniţiative on Sharing Avian Influenza Data.

Date de colectat despre IHU şi cât de periculoasă ar putea fi noua tulpină

Deocamdată nu se știe aproape nimic despre această nouă variantă și nici măcar numărul persoanelor potențial infectate.

Rețineți că în urmă cu câteva zile, IHU a anunțat și că a depistat cazuri de variantă Omicron la Marsilia. Cu toate acestea, comunitatea științifică reamintește că mutațiile virusului sunt naturale și că nu este surprinzător că cea a SARS-CoV-2 evoluează.

Omicron este tulpina care a stârnit recent îngrijorări la nivel mondial

În urmă cu doar câteva săptămâni comunitatea ştiinţifică mondială era îngrijorată de apariția Omicron care a suferit zeci de mutații într-un schimb extrem de scurt. În ceea ce privește varianta Omicron, dacă este deosebit de contagioasă, nu ar provoca însă forme mai grave de Covid-19, potrivit ultimelor date.  În fața înmulțirii cazurilor însă, se iau noi măsuri de protecție a sănătății la nivel național și internațional.

Altfel spus, la nivel de țară, specialiştii au vorbit despre varianta Omicron a virusului și și-au arătat îngrijorarea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a estimat faptul că noua tulpină ar putea circula de ceva vreme pe teritoriul țării noastre:

Probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur. Noi nu cunoaştem, de fapt, amploarea circulaţiei acestor tulpini, aici a fost ţintită identificarea, pacienţii au venit din zona afectată, din sudul Africii, sau sunt contacţi ai persoanelor respective. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioadă anterioară (…) spunea Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025