Prima pagină » National » După ani de studii, absolvenții de facultate nu își găsesc loc de muncă. România, în topul cu cei mai mulți tineri șomeri
După ani de studii, absolvenții de facultate nu își găsesc loc de muncă. România, în topul cu cei mai mulți tineri șomeri

După ani de studii, absolvenții de facultate nu își găsesc loc de muncă. România, în topul cu cei mai mulți tineri șomeri

22 aug. 2024, 12:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

După ani de studii, absolvenții de facultate nu își găsesc loc de muncă. Cea mai scăzută rată de ocupare a proaspeților absolvenți este în țara noastră. România se află în topul cu cei mai mulți tineri șomeri.

După ani de studii, absolvenții de facultate nu își găsesc loc de muncă

România se numără printre ţările membre UE cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi. Cele mai scăzute rate de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi se înregistrează în România (74,8%), în Grecia (72,3%) și Italia (67,5%).

Cel mai bine la acest capitol stă Malta, unde 95,8% din proaspeţii absolvenţi se angajează imediat după terminarea facultății, la fel absolvenții din Ţările de Jos (93,2%) şi Germania (91,5%).

Pe sexe, rata de ocupare în rândul proaspeţilor absolvenţi din UE este mai mare în rândul bărbaţilor (85%) decât în rândul femeilor (82%).

Bani de la stat pentru tinerii care vor să se angajeze

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază și ei de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.

Ministerul Muncii a anunțat că va oferi și mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

De asemenea, Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2024, că pot beneficia de indemnizație de șomaj pentru 6 luni, în anumite condiții. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă. Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, precum informare şi consiliere profesională, medierea muncii și formare profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *