Prima pagină » Titlurile zilei » După ani de durere și de chinuri, doi pacienți și-au recăpătat vederea, beneficiind de transplant de cornee! Intervențiile chirurgicale au avut loc la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”: „Aveam dureri groaznice. Îmi venea să scot ochiul afară!” – FOTO

După ani de durere și de chinuri, doi pacienți și-au recăpătat vederea, beneficiind de transplant de cornee! Intervențiile chirurgicale au avut loc la Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon”: „Aveam dureri groaznice. Îmi venea să scot ochiul afară!” – FOTO

24 apr. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Luni, 22 aprilie 2024, la Clinica de Oftalmologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au fost realizate două transplanturi de cornee. Pacienții care și-au recăpătat vederea au 49, respectiv 65 de ani, și se confruntau cu afecțiuni oftalmologice grave de mai mult timp

Intervențiile chirurgicale au fost realizate de dr. Nicoleta Anton. Astfel, în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a fost reluată activitatea de transplant, după ce aceste intervenții erau realizate de prof. dr. Dorin Chiseliță în trecut. Înainte de a face primele transplanturi de cornee, dr. Nicoleta Anton a urmat un curs de specializare în Italia, cu unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniu.

Doi pacienți și-au recăpătat vederea după un transplant de cornee, realizat la Spitalul „Sf. Spiridon”

dr. Camelia Bogdanici, Nicoleta Anton si pacienta

Intervențiile chirurgicale au fost realizate de dr. Nicoleta Anton

Luni, dr. Nicoleta Anton, medic primar oftalmolog în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, a realizat două transplanturi de cornee. Unul dintre pacienți, un bărbat în vârstă de 49 de ani, se confrunta cu un ulcer perforat.

„Ieri (n.r. – 22 aprilie 2024), au fost realizate două transplante de cornee. Unul dintre pacienți avea corneea perforată, avea un ulcer cornean, era o mare urgență. La nivelul perforației avea aderențe cu irisul, iar donarea de cornee a fost un lucru extraordinar, pentru că altfel exista riscul ca acest pacient să-și piardă ochiul. Perforația fiind centrală, nu exista o altă posibilitate de a rezolva acest caz”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Printr-un transplant de cornee a trecut și o pacientă în vârstă de 65 de ani, care suferea de edem cornean cronic. Ulterior procedurii, femeia vede din nou cu ochiul drept, fără a mai avea dureri.

„Pacienta a avut un edem cornean cronic. A fost operată de cataractă în 2019, iar acum avea o acuitate vizuală scăzută și a necesitat transplant de cornee. Pacienta avea o eroziune pe cornee, motiv pentru care avea dureri foarte mari. Pacienta are acum o cornee clară”, a adăugat prof. dr. Camelia Bogdănici.

Corneele au fost prelevate de la o pacientă în vârstă de 53 de ani, care a suferit un accident vascular hemoragic. De asemenea, de la aceeași persoană au prelevați plămânii și rinichii.

Dr. Nicoleta Anton a precizat că pentru transplantul de cornee s-au selectat cele mai grave cazuri aflate pe liste de așteptare.

„Noi am ales urgențele, cei cu dureri, cei cu ochi perforat”, a declarat medicul Nicoleta Anton.

Înainte de transplant, pacienta avea dureri groaznice

Reporterii BZI au discutat cu pacienta care suferea de edem cornean cronic. Femeia a povestit prin ce dureri groaznice a trecut în ultimii ani, dar și cum a reușit cu ajutorul dr. Nicoleta Anton să-și țină afecțiunea sub control, astfel încât luni, 23 aprilie 2024, a putut primi transplantul de cornee.

„Eu speram să primesc acest transplant și s-a întâmplat minunea. Am fost la mai mulți medici din Bacău, iar când am simțit că pierd ochiul, l-am întrebat pe domnul doctor Viorel Grigoraș care este ultima soluție în cazul meu, iar dânsul mi-a spus de transplantul de cornee.

Am întrebat unde se realizează transplantul și am ales să vin la Iași. Am mai cerut o a doua părere la un alt medic din Bacău, mi-a dat un tratament, dar mi-a zis că, dacă nu-mi face bine tratamentul, unica șansă este transplantul. Ori rămâneam oarbă, ori veneam aici. Aveam niște dureri de ziceai că am tot timpul ace tot ochiul și un elastic care mă strânge. Mă durea îngrozitor, am luat paracetamol de mă certau și farmacistele.

Era o durere groaznică. Dacă ieșeam o zi, iarna, din casă, la cumpărături, o săptămână trebuia să stau închisă în casă și să iau paracetamol. Eu sunt singură, nu avea cine să-mi facă cumpărăturile, eram nevoită să ies din casă. Ieșeam seara, îmi puneam și o batistă pe ochi, peste ochelarii, dar tot mă durea. Când intram în magazin, îmi dădeam batista jos, că nu puteam sta așa, vă dați seama prin ce chin am trecut. Aveam dureri mari și din cauza aburilor. Îmi venea să scot ochiul afară”, a declarat pacienta.

Când aproape își pierduse orice speranță, s-a întâmplat o minune: „Persoanele care aleg să doneze organele sunt niște îngeri”

Clinica de Oftalmologie

Înainte de a realiza primele transplanturi de cornee, dr. Nicoleta Anton a urmat un curs de specializare în Italia, cu unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniu

Femeia a fost impresionată încă de la prima interacțiune de empatia și profesionalismul medicului Nicoleta Anton, astfel că în sufletul său a început să încolțească speranța că va beneficia de un transplant de cornee și va scăpa de durerile groaznice care o chinuiau.

„Deși eram pe lista de transplant, nu am mai rezistat și am venit la doamna doctor Anton și i-am zis cu ce dureri îngrozitoare mă confrunt. De când am început tratamentul prescris de dânsa, am simțit diferența. Nu am mai avut durerile alea. Mi-am dat seama că este o persoană foarte sufletistă și competentă. Contează foarte mult, atunci când mergi la un doctor, să te primească cu sufletul deschis. Doamna doctor parcă e un înger. Mulțumesc foarte mult și familiei donatorului. Mereu am zis că degeaba eu aștept, dacă nu se fac donații. Nici nu știu cum să-i mulțumesc, pentru că donatorul este cel mai important.

Persoanele care aleg să doneze organele sunt niște îngeri. Eu mai aveam o speranță, auzisem că în Israel se implantează cornee artificială, dar nu este omologată. Am zis că poate până mor se omologhează, că nu aveam nicio speranță la un donator. Fiica mea m-a încurajat, mi-a spus că «Sf. Spiridon» este un spital mare, cu medici foarte buni, uitați că s-a întâmplat minunea. Am rămas surprinsă când mi-a fost dat jos pansamentul și am observat că văd la fel ca înainte să am probleme”, a adăugat pacienta care a primit transplantul de cornee la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *