Prima pagină » Eveniment-Social » După 12 ani în restaurante din Germania, Mihaela Horlescu s-a întors să pună suflet în bucătăria elevilor din Iași: „Mâncarea, fără pasiune și fără dragoste, nu se face”

După 12 ani în restaurante din Germania, Mihaela Horlescu s-a întors să pună suflet în bucătăria elevilor din Iași: „Mâncarea, fără pasiune și fără dragoste, nu se face”

21 ian. 2025, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

După aproape 12 ani petrecuți în Germania, gătind în restaurante de pe pârtiile de schi, Mihaela Horlescu s-a întors în țară. Acum, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, pune suflet în bucătăria elevilor, oferindu-le zilnic mese sănătoase, pline de gust și tradiție

După 12 ani în Germania, Mihaela Horlescu pune suflet în bucătăria elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași

În inima Bavariei, printre pârtiile de schi și mesele încărcate cu preparate tradiționale, Mihaela Horlescu și-a construit o carieră solidă ca bucătar. Aproape 12 ani petrecuți în restaurante, hoteluri și pensiuni din Germania i-au format nu doar abilitățile culinare, ci și viziunea asupra a ceea ce înseamnă mâncarea bine făcută: disciplină, pasiune și respect pentru fiecare ingredient. Fiecare zi era o provocare, de la gătitul în ritm alert pentru turiștii care coborau de pe pârtie, până la învățarea rețetelor bavareze autentice, cum ar fi gulașul de cerb sau șnițelul uriaș, care i-au rămas în suflet.

Acum, la 42 de ani, Mihaela s-a întors în România, unde a schimbat agitația stațiunilor de schi din Germania pe liniștea unei cantine școlare. Gătește pentru elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași cu aceeași pasiune, transformând fiecare masă într-o lecție de tradiție și grijă.

„Mâncarea, fără pasiune și fără suflet, nu se face”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Acest principiu o ghidează în fiecare zi, fie că prepară o ciorbă tradițională sau o pizza de casă pentru cei mai tineri critici culinari ai ei, elevii.

Pasiunea pentru gătit a apărut în anii de liceu, când Mihaela era elevă la Liceul „Gheorghe Asachi” din Iași.

„Înainte, se făceau petreceri, și când ieșeam seara de la liceu, se auzea muzică de la Popasul Vânătorului. M-am dus și eu o dată, și m-am gândit să mă angajez ca ospătar”, își amintește Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

La scurt timp, a ajuns să dea o mână de ajutor în bucătărie, iar bucătăresele de acolo i-au descoperit talentul. Au sfătuit-o să urmeze un curs de bucătar, iar restul este istorie.

„Așa am început. Doamnele de la bucătărie mă mai luau cu ele, să le ajut. Ele au văzut că am deprinderi și mi-au zis să mă duc să fac un curs de bucătar. Și m-am dus, apoi m-a angajat acolo ca și bucătar, eram sezonier, part-time. Apoi am făcut practică la Popasul Păcurari. Toate astea m-au format. Înainte, nu erau atâtea ustensile și atâtea dotări într-o bucătarie, cum sunt acum. Eu am luat-o, pur și simplu, de la 0”, povestește Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

În Germania, pe opt pârtii de schi bavareze, Mihaela a cunoscut rigoarea, eficiența și specificul gastronomiei locale.

„Gulașul de cerb și șnițelul bavarez sunt preparate tradiționale care m-au impresionat. Însă, mâncarea românească rămâne mai complexă și mai plină de suflet”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

De pe pârtiile din Germania, în bucătăria elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași

După ani întregi de muncă în străinătate, familia a cântărit cel mai mult în decizia de a reveni în România.

„Am un băiat care a rămas acasă, iar părinții mei sunt în vârstă. Trebuie să le fiu aproape, și de asta am decis să mă întorc”, explică Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Din octombrie 2023, Mihaela Horlescu și-a găsit locul la Liceul „Grigore Moisil” din Iași. A ales acest loc din dorința pentru stabilitate.

„Am vrut stabilitate. Restaurante și localuri sunt, dar eu am căutat un loc sigur, curat și îngrijit. Iubesc copiii, sunt foarte sociabilă, îmi place să lucrez cu tinerii și mereu am lucrat cu ei”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Mihaela Horlescu crede că mâncarea bună vine din suflet.

„Mâncarea, fără pasiune și fără suflet, nu se face. Eu sunt genul de bucătar tradițional, cu gust. O ciorbă trebuie să fie ciorbă, vreau ca dintr-un zarzavat și dintr-o cărniță bună să iasă ceva bun”, afirmă Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Meniul elevilor este variat, dar păstrează esența bucătăriei românești.

„Avem în meniu ciorbiță, piure, salată, tochitură. Mai facem și pizza de casă. Îi întrebăm mereu ce le place și încercăm să le oferim ceva sănătos”, explică Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Farfuria goală este cel mai bun feedback pentru Mihaela Horlescu.

„Elevii nu lasă nimic în bucătărie. Chiar mai cer. E o bucurie imensă pentru noi, iar farfuria goală este cel mai bun feedback pentru mine”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Mihaela Horlescu nu este doar bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, ci și un sprijin pentru elevii care vin supărați dimineața.

„Eu sunt mai deschisă și mai râd, mai glumesc cu ei. Dimineața, când sunt toți posomorâți, îi trezesc, îi încurajez. Mai vin morocănoși, și tot timpul le ridic starea. Le spun să compare polonicul meu cu pixul lor. Care e mai greu? Și atunci, le trece supărarea”, explică Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Mihaela Horlescu vorbește cu drag despre influența familiei asupra carierei ei.

„Mama mea a fost brutar timp de 40 de ani, iar tata măcelar. Ironia sorții este că, deși copilăria mea era plină de haine albe – pe care eu, împreună cu sora mea, le călcam –, azi, și eu, și sora mea purtăm alb – eu, în bucătărie, ea, ca asistent medical”, povestește Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Pentru Mihaela Horlescu, fiecare zi în bucătăria liceului este o reușită.

„Pentru mine, fiecare zi este o bucurie. Îmi place să mă bucur din orice, iar eu, când vin aici, las supărările și stresul la ușă”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

La rândul său, Adina Romanescu, directoarea liceului, apreciază pasiunea bucătăresei.

„Suntem foarte bucuroși când angajații noștri sunt atât de bine pregătiți și îndrăgostiți de profesia lor. Pasiunea este ingredientul care în orice activitate va aduce rezultate excelente”, a declarat Adina Romanescu, director al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Mihaela Horlescu și-a început viața în Copou, la liceu, și acum tot aici, într-o școală modestă, unde pune suflet în bucătăria elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Zodiile cu noroc scris în stele în iulie 2025. Totul se schimbă în favoarea lor
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Cine este și cum arată fiica cea mare a premierului Ilie Bolojan. Lucia Maria îl face mândru
Playtech.ro
Ce trebuie să faci săptămânal cu roșiile din grădină ca să nu se oprească din crescut. Așa obții o producție bogată până toamna
observatornews.ro
Bugetarii cu salarii de zeci de mii de euro, deşi companiile lor sunt in "groapă"
Playsport.ro
Cel mai lung tunel rutier din România, de 900 de metri, a fost construit cu prețul vieților omenești și...
Evz.ro
Mesajul dur al SUA către adversari: Vă putem lovi, oriunde, oricând
realitatea.net
Guvernul Bolojan. Accize majorate cu 10%, facturi mai mari la electricitate și gaze. Cu cât s-ar putea scumpi carburanții, țigările și alcoolul
SportpeSurse
Mihai Leu a fost operat și a intrat în comă profundă! Ioan Andone: ”A suferit o hemoragie”. EXCLUSIV
Playtech.ro
Românii riscă amendă dacă țin aerul condiționat pornit în mașină. Ce spune legea
Dailybusiness.ro
O nouă Directivă Europeană va intra în vigoare din 28 iunie. TOATE site-urile trebuie să respecte regula!
RomaniaTV
PRIMELE declarații ale Elenei Udrea, după decizia judecătorilor. A început să plângă în fața magistraților: Munca a fost grea, am spălat toalete
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Daniela Gyorfi a aflat de la un preot cu har că o să fie mamă. Ea nu putea să aibă copii: Mi-a spus că o să am o fată și să-i pui numele Maria
redactia.ro
Povestea de dragoste dintre ministrul Finanțelor și o îndrăgită cântăreață de muzică populară. Ce diferență de vârstă există între eiv
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`