Se dorește ca Iașul să fie, într-adevăr, o capitală culturală a României. Cu toate acestea, cele mai apreciate lucrări de artă ale marilor artiști plastici ieșeni stau de 12 ani în depozitele muzeelor din Iași. În curând, vor fi expuse în cadrul mai multor expoziții
Lucrările de mii de euro ale marilor artiști plastici ieșeni vor fi în curând expuse publicului. Uniunea Artiștilor Plastici din Iași dorește să redeschidă anumite expoziții permanente și temporare în care să includă lucrări ale artiștilor consacrați în lumea artei din Iași. Printre cele mai răsunătoare nume se află Ioan Gânju, Adrian Podoleanu, Liviu Suhar, Dragoș Pătrașcu, Constantin Tofan, Alecsandru Ichim, Bogdan Bârleanu și Matei Bejenaru.
Lucrările marilor artiști plastici ieșeni vor fi din nou expuse, în curând
Cei mai apreciați artiști plastici din Iași au lucrări de mii de euro care de 12 ani de zile stau în depozitele muzeului, urmând fi expuse în curând în Iași. Acestea au făcut cândva parte dintr-o expoziție permanentă, dar din lipsa de fonduri și spații nu s-au putut expune și după ce Palatul Culturii din Iași a fost reabilitat.
„Lucrări de la acești artiști au fost expuse permanent înainte de restaurarea Palatului Culturii. Ulterior, au rămas în depozit, deoarece nu s-au deschis toate spațiile expoziționale. Se va deschide Sala de Artă Europeană și mai mult ca sigur se va deschide și Galeria de Artă Contemporană. Lucrările mai sunt expuse în cadrul expozițiilor temporare care durează o lună. O parte din lucrări mai sunt achiziționate la Galați și la București de Muzeele de Artă Contemporană”, a menționat Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași.
Acesta consideră că vor fi expuse unele lucrări și în cadrul Galeriei de Artă Europeană, unde va exista și o secțiune de Artă Contemporană.
Iașul ar putea avea un Muzeu de Artă Contemporană
Președintele Uniuni Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași, Felix Artene, și-a exprimat dorința de a se înființa la Iași un Muzeu de Artă Contemporană, asemenea celor de la Galați și București. Acesta a expus și faptul că lucrările artiștilor ieșeni ajung să fie expuse în cadrul acestora.
„Sunt muzeele de Artă Contemporană care achiziționează lucrări. Chiar în curând Muzeul de Artă Contemporană de la București va face o achiziție la care și artiștii ieșeni vor propune lucrări. Acum câțiva ani au mai fost achiziționate lucrări, chiar și una de-a mea.
Ne dorim să avem la Iași un astfel de muzeu de Artă Contemporană. Acum se deschide cel de Artă Europeană. Vor fi expoziții în curând și la Palatul Braunstein. Noi am avut în trecut partea de la parter și proiectul european a urmărit creșterea numărului de participanți la proiectele culturale. Vom face expoziții pe partea de parter, iar la ultimul etaj vom colabora cu Universitatea Națională de Arte «George Enescu» Iași pentru expoziții”, completează Felix Aftene.
Lucrări semnate de Ioan Gânju, Dragoș Pătrașcu, Constantin Tofan, Bogdan Bârleanu și Matei Bejenaru vor fi în curând expuse în cadrul mai multor proiecte de artă plastică din Iași. După 12 ani de stat în depozite și expoziții temporare, de scurtă durată, lucrările marilor artiști plastici ieșeni vor putea fi admirate iarăși. Se dorește existența unui Muzeu de Artă Contemporană la Iași, dar pentru moment acesta este doar un proiect pentru viitor.
Cine sa faca? Incompetentii care s-au aflat sau se afla la carma Palatului Culturii? Aia au stiut sa faca altele, expozitii pentru prieteni si neamuri. Incet, incet se culeg roadele muncii Lacramioarei Stratulat, cea care a manageriat absolut dezastruos destinele acestei insitutii de prestigiu si cu un caracter vadit PENAL! Si e doar inceputul
Este o mare rusine ca un oras ce se vrea capitala culturala a Romaniei sa aiba o imitatie de muzeu de arta.
Mai mult decât jenant! Oameni care au manageriat propriile interese timp de atâția ani și nici un punct de vedere din partea autorităților ministeriale!!! Un Audit intern după atâtea lacune poststratulat!!!! Publicul a tot așteptat expozițiile de baza!!!! Mediocritate si sfidare maxima!!!
Ce muzeu de arta! Ce arta contemporană!!!! Ploua fraților in podul palatului!!! Urmează a fi schimbat acoperișul, dupa numai 7 ani de la încheierea procesului de restaurare! Mai contemporan decât atât ce poate fi!!!!! Asta arta, autor Stratulat Lăcrămioara!!!! Ar putea face parte din galeria marilor infractori!!!! Audituuuul!!!!
Ploua, cad tavane, pereti, crapaturi exterioare, geamuri prin care bate vantul, pardoseala fisurata si tot asa! Operatia a reusit, pacientul a murit
Vine puternic muzeografa otilia utila! O noua era a muzeografiei se va scrie!!!!Adica… tot nimic, ea oricum nu înțelege ce i se întâmpla! Filajul este ocupația de baza!!! De toată jena!!! Jignitor pentru muzeografi care au clădit ceva in Palatul culturii!!!
Stratulat citești comentariile sau te informează băieții cu ochi albaștri din palat? Întoarcerea ta posibila pe care o tot vânturi recent este ca și cum un criminal ar reveni la locul faptei!
Gresit, se intoarce ca hoata la locul furtului, poate a mai ramas ceva de furat. Atunci sa te tii bine de ce mizerii o sa iasa la suprafata, foarte multe sunt nespuse, de la inchirieri spatii la achizitii, angajari, proiecte, si tot asa. Prietenii stiu de ce. Lista e lunga si e pregatita, gata de tipar.
Stratulat, ascunde-te ca treaba nu miroase bine