Prima pagină » Actualitate » Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Fostul lider al PSD Vaslui își poate lua gândul de la Ecuador
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Fostul lider al PSD Vaslui își poate lua gândul de la Ecuador

Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Fostul lider al PSD Vaslui își poate lua gândul de la Ecuador

19 dec. 2023, 15:55, 1 ,
în Actualitate

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită. Decizia a fost luată astăzi, 19 decembrie, de judecători, în condițiile în care mandatul de arestare preventivă a lui Buzatu urma să expire.

De asemenea, față de expertul Radu Judele se continuă măsura plasării acestuia în arest la domiciliu.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Soluția pe scurt:

„I. În baza art. 348 raportat la art. 207 alin. 1,4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv luată față de inculpatul Buzatu Dumitru, prin Încheierea nr. 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunțată în dosarul nr. 1886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (mandat de arestare preventivă nr. 16/UP din 23.09.2023). Menţine măsura arestului preventiv luat faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile prevăzut de art. 207 alin. 6 Cod de procedură penală.

II.În baza art. 348 raportat la art. 207 alin. 1,4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu luată față de inculpatul Judele Radu, Menţine obligaţiile dispuse în sarcina inculpatului Judele Radu prin Încheierea nr. 232 CDL din 23.10.2023 a Curţii de Apel Iaşi, aşa cum au fost modificate prin Încheierea nr. 272/CDL din 13.12.2023 pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în dosarul nr. 2468/89/2023. Menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Judele Radu, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile prevăzut de art. 207 alin. 6 Cod de procedură penală.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului. Constată că inculpaţii Buzatu Dumitru şi Judele Radu au fost asistaţi de avocaţi aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia inculpatilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei azi, 19.12.2023.”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.

Fostul lider al PSD Vaslui Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii. În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.

Procurorii au cerut judecarea lui Buzatu în stare de arest

Procurorii au arătat că Dumitru Buzatu trebuie judecat în continuare în stare de arest, după ce în presă au apărut relatări conform cărora, odată pus în libertate, fostul lider județean ar plănui să fugă în America Latină cu femeia pe care surse locale au prezentat-o drept amanta sa.

În rechizitoriu, acuzarea a menționat că Buzatu ar fi trasat, din arest, sarcini foștilor săi subalterni despre cum să colaboreze cu autoritățile.

Potrivit procurorilor, fostul președinte de Consiliu Județean și-a transmis dispozițiile prin secretara sa.

El i-ar fi spus acesteia că, dacă va scăpa de arestul preventiv, se va refugia în Ecuador și o va lua și pe ea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *