Prima pagină » Actualitate » Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Cererea fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui a fost respinsă
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Cererea fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui a fost respinsă

Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Cererea fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui a fost respinsă

28 feb. 2024, 11:00,
în Actualitate

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui și al organizației județene a PSD Dumitru Buzatu, prins în flagrant în septembrie 2023 când primea mită 1,25 de milioane de lei de la un om de afaceri, rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul Vaslui.

Decizia a fost luată după ce Dumitru Buzatu recuzase judecătorul, iar cererea în acest sens i-a fost respinsă.

Expertul Radu Judele, cercetat în acelaşi dosar, pentru trafic de influenţă, va rămâne în arest la domiciliu.

„În baza art. 348 raportat la art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv, luat faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, în prezent aflat în Penitenciarul Vaslui. (…)
Menţine măsura arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile (…) verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu, luat faţă de inculpatul Judele Radu. Menţine obligaţiile dispuse în sarcina inculpatului Judele Radu”, se arată în decizia instanţei.

În 4 martie, Tribunalul Vaslui urmează să se pronunţe şi în cazul cererii de strămutare a procesului, formulată de Dumitru Buzatu prin apărătorul său, conform Agerpres.

Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită

Dumitru Buzatu se află în arest preventiv din 23 septembrie 2023, fiind acuzat de luare de mită, după a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Dumitru Buzatu:

„În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA după ce luase 1,25 de milioane lei mită, a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

„La orele 17.15, (…) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…) şi marca (…). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…), iar (…) la autoturismul (…), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…), (…) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean.

„Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…) cu nr. de înmatriculare (…) utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma (…), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui.

Buzatu primise 2.500 de bancnote de câte 500 de lei, marcate de către anchetatori pentru realizarea flagrantului. Banii primiţi drept mită erau pentru un contract din fonduri europene.

Discuția interceptată de procurori:

Dumitru Buzatu: Ai pescuit ceva?
Martor: Am prins câte un pește toți!
Dumitru Buzatu: Altceva… decât pește?
Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
Dumitru Buzatu: Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!
Martor: Hai! Hai!
Dumitru Buzatu: Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!
Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
Dumitru Buzatu: Când vin… vin, pescuiesc 5 minute și plec!
Martor: Gata! Da, da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?
Dumitru Buzatu: Acuma vin! Acuma ajung!
Martor: Acuma ajungeți?
Dumitru Buzatu: Acuma, vin acum, da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024