Prima pagină » Local » Dumitru Buzatu a ajuns în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Iași. Este acuzat că a luat 1 milion de lei șpagă

Dumitru Buzatu a ajuns în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Iași. Este acuzat că a luat 1 milion de lei șpagă

15 nov. 2024, 11:13, 1 ,
Redacția BZI în Local

Dumitru Buzatu a ajuns la Curtea de Apel Iași. Judecătorii au amânat însă pronunțarea în dosarul șpăgii de 1 milion de euro pe care fostul șef CJ Vaslui a primit-o. Un nou termen de judecată a fost stabilit pe data de 6 decembrie, potrivit portalului instanţelor de judecată.

La sfârşitul lunii octombrie, Curtea de Apel Iaşi a dispus de la dosar a mijloacelor de probă constând în înregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. Totodată, instanţa a înlăturat dispoziţia de începere a judecăţii în cazul lui Buzatu.

Amintim cum la un an și o lună după ce Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, a fost surprins de DNA primind mită de un milion de lei din portbagajul unei mașini, judecătorii Curții de Apel Iași au decis că ancheta procurorilor este nelegală. Mai mult, instanța a eliminat din dosar înregistrările considerate probe esențiale.

Hotărârea, publicată vineri, ridică semne de întrebare asupra viitorului procesului, complicând situația în care este implicat fostul lider județean, acuzat de luare de mită.

„În temeiul art. 347 rap. la art. 425 indice 1 alin. 7 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală, admite contestaţiile formulate de Ministerul Public – P.Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi şi de inculpaţii Buzatu Dumitru şi Judele Radu împotriva încheierii intermediare nr. 86/29.04.2024 şi a încheierii finale nr. 92/13.05.2024, pronunţate de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 2562/89/2023/a1”, se arată în decizia instanţei.

Curtea de Apel Iași explică decizia privind nelegalitatea anchetei în cazul lui Dumitru Buzatu

Curtea de Apel Iași a respins cererea lui Dumitru Buzatu privind presupusa incompatibilitate a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Vaslui, invocată în contestație. Totuși, instanța a admis o cerere formulată de inculpatul Judele Radu, considerând nelegale anumite probe administrate în timpul urmăririi penale.

Această decizie a dus la eliminarea unor înregistrări din dosar, ridicând semne de întrebare cu privire la viitorul procesului în care fostul lider județean este acuzat de luare de mită.

„În temeiul art. 280 alin.1 si art. 281 alin.1 lit. b indice 1 din Codul de procedură penală, constată nulitatea absolută şi dispune excluderea din probatoriu a declaraţiei martorei Plesca Gabriela. În temeiul art. 280 alin.1 si art. 282 alin.1 din Codul de procedură penală, constată nulitatea relativă a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental, prin folosirea de dispozitive tehnice, de către colaboratorul cu identitate reală Bîrzu Iulian, şi dispune excluderea din probatoriu şi a următoarelor mijloace de probă: – procesul verbal din data de 10.10.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în data de 04.04.2023, şi suportul optic aferent; – procesul verbal din data de 10.03.2023 privind redarea, în formă scrisă, a înregistrării efectuate în data de 27.02.2023, şi suportul optic aferent.

În temeiul art. 102 alin. 3 din Codul de procedură penală, dispune înlăturarea fizică din dosarul de urmărire penală a declaraţiei martorei Plesca Gabriela, a proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate în mediul ambiental menţionate anterior şi a suporţilor optici aferenţi. Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmărire penală nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi, consecinţă a excluderii din probatoriu a declaraţiei martorei Plesca Gabriela şi a tuturor proceselor verbale de redare, în formă scrisă, a înregistrărilor efectuate de colaboratorii cu identitate reală Savin Emil si Bîrzu Iulian şi a suporţilor optici aferenţi”, a decis instanţa.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`