Biserica ortodoxă prăznuiește Duminica Tuturor Sfinților în prima duminică după Duminica Pogorârii Sfântului Duh. Această sărbătoare are rolul de a aduce cinste tuturor martirilor și sfinților care L-au mărturisit și respectat pe Dumnezeu până la sfârșitul vieții.
Duminica Tuturor Sfinților este prima duminică după Rusalii. În aproape fiecare zi a calendarului Bisericii se prăznuiește unul sau mai mulți sfinți. Însă în această dată se cinstește toți sfinții necunoscuți sau cunoscuți.
De ce există Duminica Tuturor Sfinților
Este prima duminică după Rusalii, cunoscută drept Duminica Tuturor Sfinților, este duminica dedicată generic tuturor sfinților. Sunt sărbătoriți atât sfinții mai mari sau cei cunoscuți, dar și cei pierduți în negura veacurilor sau ale căror nume au rămas necunoscute sau pierdute în timp. Sărbătoarea duminica tuturor sfinților a fost introdusă pentru prima dată în Antiohia, în secolul al IV-lea după Hristos, apoi a fost introdusă și în Biserica Apuseană în anul 608, unde a fost la început sărbătorită pe 13 mai, ca apoi să fie mutată pe 1 noiembrie (Sărbătoarea Tuturor Sfinților, care se sărbătorește și acum pe această dată în Biserica Romano-Catolică). Sfântul Ioan Gură de Aur mărturisește în una dintre scrierile sale că atunci când s-a făcut Pogorârea Duhului Sfânt, se împlinește planul de mântuire al Mântuitorului, pentru că prin lucrarea Duhului Sfânt dobândim înfierea, adică primim harul spre a deveni fii spirituali ai Dumnezeu Tatăl, după cum Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Tatăl. În această duminică mai prăznuim de asemenea toate cele pe care Duhul Sfânt le-a sfințit, de la strămoși la patriarhi, la proroci, călugări și sfinți, pe mucenici și ierarhi, dar și pe sfinții mărturisitori și cuvioșii muncitori, de asemenea toată cetatea sfintelor femei și toți sfinții necunoscuți împreună cu cei ce au fost, sunt și vor fi.
Ce nu este bine să faci în această sfântă zi
Sărbătoarea sfinților Apostoli mai este cunoscută și sub numele de Sânpetru de vară. Atât pentru sporul casei, dar și pentru protejarea și curățarea de boli se respectă tradiția Moșilor de Sânpetru și se oferă și se sfințesc la biserică pachetele cu colaci, lumânări, mere dulci, dar și mere acrișoare. Aceste ofrande trebuie date de milostenie oamenilor necăjiți sau săraci. În această sfântă zi este un obicei de a împărți mere dulci și mere tuturor cunoscuților, în special prietenilor și vecinilor, pentru a le ura sănătate și spor în muncă pentru a se putea bucura de aceste daruri și în anul viitor. După ce am dat milostenie și am împărțit aceste ofrande, mâncăm și noi mere din recolta acestui an și apoi se spune rugăciunea de preaslăvire a sfinților:
„O, preafericiților, plăcuților lui Dumnezeu, sfinților toți, care stați înaintea prestolului Sfintei Treimi și vă bucurați de fericirea cea negrăită! Iată acum, în ziua serbării voastre celei de obște, frații voștri cei mai mici, care aducem vouă aceste cântări de laudă și prin mijlocirea voastră cerem milă și iertare de păcate de la preabunul Dumnezeu. Că știm bine că toate câte voiți puteți cere de la Dânsul. Deci, cu smerenie ne rugăm vouă ca să rugați pe Stăpânul cel milostiv să ne dea nouă duhul râvnirii voastre, spre paza sfintelor Lui porunci, ca, mergând pe urma voastră, să putem cu bună cuviință și fără prihană să săvârșim călătoria vieții celei pământești, învrednicindu-ne întru pocăință a ajunge la locașurile raiului cele preaslăvite și acolo împreună cu voi să preaslăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, în vecii vecilor. Amin.”
Duminica Tuturor Sfinților va cădea pe data de 30 iunie 2024.