Prima pagină » Eveniment-Social » Duminică, 30 octombrie 2022, la Iași se deschide o mega-expoziție! Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică – IMAGINI SUPERBE

Duminică, 30 octombrie 2022, la Iași se deschide o mega-expoziție! Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică – IMAGINI SUPERBE

29 oct. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Începând de duminică, 30 octombrie 2022, la Iași se deschide o mega-expoziție! Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică. Este vorba de „Flori de toamnă 2022” – o expoziție de flori, fructe și semințe, a XLVI-a ediție, organizată în Secțiile exterioare și în Complexul de Sere, care va fi deschisă publicului, începând cu ora 11:00. Secțiile exterioare și serele pot fi vizitate până în ziua de 20 noiembrie, zilnic, între orele 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate – 8 lei. Fotografiatul este liber

Duminică, 30 octombrie 2022, la Iași se deschide o mega-expoziție! Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică. Este vorba de „Flori de toamnă 2022” – expoziție de flori, fructe și semințe, a XLVI-a ediție, organizată în Secțiile exterioare și în Complexul de Sere – Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC), care va fi deschisă publicului de la ora 11:00. Secțiile exterioare și serele pot fi vizitate până în ziua de 20 noiembrie, zilnic, între orele 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate – 8 lei. Fotografiatul este liber. Cvartetul Mezzo, în componență – Răzvan Rotar (vioara I), Nicoleta Rotar (vioara II), Cătălina Toma (violă) și Virgil Popa (contrabas), vor susține un moment artistic muzical, în deschiderea expoziției.

La Iași se deschide o mega-expoziție! Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică

Cu prilejul acestei ediții, sub genericul „Metamorfoze vegetale”, vizitatorii sunt invitați să descopere o multitudine de transformări biologice și estetice pe care le prezintă florile sau eșantioanele de fructe și semințe, care provin din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice.

„În acest sens, vor fi prezentate soiuri românești și internaționale ale genului «Chrysanthemum», care reunesc 221 de varietăți horticole cultivate în sere și solarii, atât floarea tăiată «Chrysanthemum grandiflorum», cât și dumitrițele sau tufănele «Chrysanthemum indicum», în număr de 218 varietăți horticole. De asemenea, vor fi expuse peste 20 de specii ale genului «Chrysanthemum», care provin din flora spontană de pe diverse continente și care în zona de origine au diferite întrebuințări sau prezintă importanță științifică pentru evoluția sistemelor de clasificare și în general a sortimentului actual de varietăți horticole din spectrul floricol”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași, membru al Academiei Române.

Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură, sub formă de pom, cascadă, piramidă, coloane etc., tehnici practicate pentru prima dată la Grădina Botanică din Iași încă din anul 1979.

La această ediție vor fi expuse 145 de soiuri, dintre care 20 taxoni nou introduși în colecție

Ulterior, aceste forme au fost expuse an de an în cadrul expozițiilor, tocmai pentru a evidenția disponibilitățile pe care le prezintă această plantă pentru practicile horticole clasice sau moderne. Colecția de ardei iuți decorativi reunește 11 specii și subspecii ale genului „Capsicum”, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majorității soiurilor și hibrizilor de ardei – „Capsicum annuum”, „C. baccatum”, „C. chinense”, „C. frutescens” și „C. pubescens”, dar și specii sălbatice, cu importanță taxonomică – „C. chacoense, „C. eximium”, „C. nigrum”, „C. baccatum var. pendulum”, „C. baccatum var. praetermissum” și „C. rhomboideum”, organizați într-o secțiune aparte.

„La această ediție, vor fi expuse 145 de soiuri, dintre care 20 taxoni nou introduși în colecție, printre care se numără «C. annuum ‘Fushimi’», «C. annuum ‘Garda Fireworks’», «C. baccatum ‘Glockenpaprika’», «C. baccatum ‘Brazilian Starfish’», «C. frutescens ‘Tabasco Short Yellow’», «C. chinense ‘Bhut Jolokia Red’», «C. chinense ‘Bhut Jolokia Chocolate’», «C. chinense ‘Habanero Spicy Mustard’», «C. chinense ‘Habanero Chocolate’», «C. chinense ‘Green Trinidad’», «C. chinense ‘Pucha-Uchu’» etc. Într-o zonă special amenajată, vor fi expuse primele 3 cele mai iuți soiuri de ardei din lume, recunoscute oficial de Cartea Recordurilor”, mai arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Este vorba de „C. chinense ‘Carolina Reaper’” (2.200.000 – Scara Scoville – adică unitățile SHU care măsoară nivelul de iuțeală al unui ardei iute. Scara Scoville este de la 0 – apă plată – la 16.000.000 grade – capsaicina pura), „C. chinense ‘Trinidad Moruga Scorpion’” (2.000.000 SHU) și „C. chinense ‘7 Pot Douglah’” (1.800.000 SHU), dar și soiul „C. chinense ‘Aji Charapita’”, considerat cel mai scump ardei iute din lume.

La expoziția „Flori de Toamnă” vor fi expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi și tigve

În același spațiu vor fi prezentate 18 specii și soiuri ale genului „Solanum”, taxoni cu importanță științifică și economică, specii toxice și medicinale, printre noutăți numărându-se „Solanum burchellii”, originară din Africa de Sud și Namibia, specie care este adaptată zonelor stâncoase aflate la o altitudine de 500-1.300 de metri, și „Solanum robustum”, originară din America de Sud, specie considerată toxică, întrucât sintetizează cantități mari de alcaloizi, valorificați însă de industria farmaceutică.

„În Complexul de Sere, într-un spațiu rustic, vor fi expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi și tigve, între care tărtăcuța șarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureți vegetali, castraveți țepoși africani și mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia. În spațiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varză decorativă și alimentară, reunite într-o colecție reprezentată de 98 de taxoni, între care vor fi prezentați și hibrizi, care sunt utilizați pentru diverse decoruri autumnale: «’Sunrise’», «’Sunset’», «’Lucir Rose’», «’Flare White’» sau «’Crane Pink’»”, mai explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice din Iași.

De asemenea, vor fi remarcate de vizitatori de toate vârstele zooforme topiare executate din materiale naturale, cu predilecție din ramuri uscate de răchită, care evidențiază creativitatea angajaților pentru realizarea de noi elemente artizanale. Așadar, mâine, 30 octombrie 2022, la Iași se deschide o mega-expoziție! Sunt așteptați mii și mii de vizitatori în Grădina Botanică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 octombrie 2024
15 octombrie 2024