Dulceața de pepene galben se pregătește ușor și este extrem de delicioasă, o puteți servi în terciuri, clătite, poate fi adăugată în tarte sau chiar torturi.
Dulceața de pepene galben este o rețetă savuroasă pe care trebuie să o faceți în fiecare an pentru că vă va uimi cu gustul și textura pe care o are aceasta.
Rețeta de dulceață de pepene galben
Dulceața de pepene galben este extrem de aromată, fină și de culoarea intensă a chihlimbarului, fiind o delicatesă în sezonul de vară.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 1 pepene galben de 3 kg, 700 – 800 gr de zahăr, în funcție de cât e de culce pepenele, 1 baton de scorțișoară și o lămâie.
În ceea ce privește modul de preparare se începe cu tăierea pepenelui în două, după care se curăță de sâmburi și se taie jumătățile felii pentru ca mai apoi să se îndepărteze coaja și să se taie feliile în cubulețe mici. Se taie și lămâia în felii. Puneți bucățile de pepene galben într-o cratiță și adaugă lămâia, zahărul și batonul de scorțișoară.
Se pune cratița pe foc și se amestecă până ajunge dulceața în punctul de fierbere. Scoateți spuma din dulceață și lăsați-o să mai fiarbă pentru încă 10 minute. Apoi se stinge focul și se lasă dulceața să se răcească pentru 5 ore. După ce au trecut cele 5 ore aprindeți iar focul și fierbeți dulceața 10 minute pentru ca mai apoi să o lăsați să se răcească pentru alte 5 ore.
Înainte de a fierbe a treia oară dulceața trebuie să sterilizați borcanele și capacele. Aranjați borcanele bine spălate și umede împreună cu capacele pe o tavă. Odată ce le puneți la cuptor porniți-l la 150°C și lăsați-le să stea 15 minute pentru ca mai apoi să le lăsați să se răcească în voie.
Dulceața se mai fierbe încă 10 minute pentru ultima oară și se toarnă mai apoi în borcane. Acestea trebuie acoperite cu o pătură și lăsate să se răcească în voia ei.
Dulceața de pepene are o culoare superbă iar de gust și aromă nici nu mai sunt bănuieli, aceasta se poate păstra pestre 5 ani de zile, fără probleme.
Înghețată de pepene galben
Dacă dulceața de pepene galben este gata atunci ar merge și o înghețată răcoritoare pentru zilele toride de vară. Așadar pentru realizarea unei înghețate făcute în casă care să fie cremoasă aveți nevoie de 450 gr miez de pepene galben care trebuie să fie copt, 400 ml smântână pentru frișcă, 50 gr miere de albine sau sirop de agave, 15 ml zeamă de lămâie, un praf de sare și un plic de zahăr vanilat.
Procesul pentru pepenele galben este același cu cel precedent, se curăță pepenele și se taie în bucăți mici. Se pun bucățelel de pepene într-un bol mai înalt și le mixați cu ajutorul unui mixer vertical, puteți lăsa și bucățele întregi pentru o textură mai intersantă. Se adaugă miere și se amestecă cu un tel, în final adăugați și cei 15 ml de zeamă de lămâie, zahărul vanilat și un strop de sare. Sarea scoate în evidență aromele rețetei. Se pune bolul la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Frișca trebuie să fie rece, se recomandă să stea 5 – 6 ore la rece pentru ca mai apoi să se bată pur și simplu până se întărește în proporție de 80%, aceasta trebuie să fie mai moale.
Se adaugă treptat și cu grijă piureul de pepene galben și se amestecă cu o spatulă. Puteți să o puneți într-un vas cu capac și să o dați la congelator că mențiunea că trebuie amestecată din 30 în 30 de minute ca să nu formeze cristale de gheață. Înghețata va ieși la final cremoasă, aromată și foarte fină.
Astfel, puteți folosi acest fruct atât pentru a prepara o delicioasă dulceață din pepene galben, cât și pentru a face o înghețată răcoroasă perfectă se servit într-o zi de vară.