Prima pagină » Culinar » Dulceață de gutui, rețeta bunicii pentru un desert aromat și delicios

Dulceață de gutui, rețeta bunicii pentru un desert aromat și delicios

19 iul. 2022, 10:00,
în Culinar

Rețeta bunicii de dulceață de gutui este extrem de delicioasă. Aceasta se prepară în doar câteva minute și puteți obține circa trei borcane din cantitățile menționate. De asemenea, preparatul se poate găti cu zahăr sau fără. Dacă preferați un desert dulce-acrișor se va opta pentru cea de-a două rețetă cu mere. 

Toamna este sezonul gutuilor. Fructele se pot servi proaspete sau se pot prepara sub formă de dulceață, gem sau se pot fi coapte la cuptor. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate și vă pot ajuta chiar și în lupta cu kilogramele în plus.

Rețeta bunicii de dulceață de gutui

Rețeta bunicii de dulceață de gutui se poate prepara cu zahăr sau fără, după preferințele fiecăruia. Aceasta este simplu de făcut și irezistibilă. Pentru gătirea sa veți avea nevoie de un kilogram de gutui, 800 grame de zahăr și suc de lămâie. Fructele vor trebui cântărite după ce vor fi spălate, curățate și tăiate cubulețe. Dacă preferați ca desertul să fie mai fin, acestea pot fi date prin răzătoare. Trebuie să aveți în vedere faptul că coaja nu trebuie îndepărtată deoarece dulceața se va lega mai bine dacă aceasta este păstrată. 

Ulterior, gutuile vor trebui lăsate peste noapte după ce vor fi amestecate cu sucul de la o lămâie și zahărul. A doua zi, se vor pune într-o oală și se vor lăsa la foc mic. Dacă observați că fructele nu au lăsat mult suc, se va turna 100 mililitri de apă. Dulceața se va lăsa la fiert timp de 10-15 minute, apoi se va lăsa să se răcească și se va pune din nou la fiert pentru un sfert de oră. Se lasă din nou la răcit, apoi se pune pe foc pentru 30-35 minute. La final, dulceața se va turna fierbinte în borcanele sterilizat ce vor închise ermetic cu ajutorul capacelor. Pentru un gust mai aromat, în compoziție se poate adăuga o esență de vanilie, cuișoare sau un baton de vanilie. Din ingredientele menționate veți obține trei borcane de 400 mililitri. În funcție de câte vase doriți să obțineți, puteți multiplica cantitățile produselor. 

Dulceață de gutui cu mere

Dacă doriți un desert mai acrișor, puteți opta pentru dulceața de gutui fără zahăr. Pentru prepararea rețetei veți avea nevoie de un kilogram de mere foarte dulci, un kilogram jumătate de gutui și 100 mililitri de apă. Se vor curăța și spăla fructele, apoi vor fi tăiate în cubulețe mici. Opțional, se pot pune într-un blender sau se pot da prin răzătoare pentru o compoziție mai fină. Ulterior, acestea se adăugă într-o cratiță împreună cu apa și se la fiert pentru 20-30 de minute. Trebuie să aveți în vedere că se va amesteca din când în când pentru a nu se prinde de tigaie. 

Când observați că dulceața a prins consistență, o puteți lua de pe foc. De asemenea, se poate face un test pentru a verifica dacă este gata. Se va lua o linguriță din compoziție și se va lăsa la răcit pe o farfurie. Ulterior, se va trece o linie prin mijlocul acesteia, iar dacă cele două jumătăți nu se unesc înseamnă că o puteți lua de pe foc. La final, dulceața se va pune în borcanele sterilizate și se va lăsa să se răcească în mod natural. Ulterior, vasele vor putea fi puse pe rafturi, la loc răcoros.

Dulceața de gutui după rețeta bunicii este foarte aromată și gustoasă. Aceasta se prepară de regulă în anotimpul de toamnă când fructele sunt proaspete și coapte. Un alt desert irezistibil pentru iarnă este dulceața de smochine verzi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025