Prima pagină » Culinar » Dulceață de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu: O specialitate pentru gusturi rafinate

Dulceață de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu: O specialitate pentru gusturi rafinate

13 aug. 2021, 14:47,
în Culinar

Dacă tot este vară și multă lume alege să iasă la un grătar e aproape obligatoriu ca la o carne suculentă să asezonezi o dulceață de ardei iute. Dacă alegi să îți o faci tu, o variantă savuroasă este dulceața de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu.

Este știut faptul că ardeii iuţi sunt benefici pentru sănătate. Consumul regulat de ardei iute ajută la intensificarea metabolismul, arde caloriile şi scade tensiunea arterială. Tocmai de aceea, pe lângă gustul senzațional, dulceața de ardei iute, după rețeta chefului Cătălin Scărlătescu este și benefică pentru organism.

borcan de dulceață de ardei iute și ardei iuți

Dulceață de ardei iute, după rețeta lui Scărlătescu: Ingrediente unui gust spectaculos

Pentru dulceața de ardei iute, chef Cătălin Scărlătescu folosește 1 kg ardei iuţi. Acesta preferă să folosească ardei de toate culorile, roşii, verzi sau portocalii.

În plus, acesta mai pune 0,5 kg ardei capia mici, de preferat să fie ouțin iuţi, 1 kg zahăr și 1 l oţet alb de 9 grade.

Ardeii se spală şi se zvântă, după care se curăţă de cotoare, seminţe şi nervuri. Pe urmă, chef Scărălătescu îi toacă mărunt la cuţit şi pe urmă îi pune într-un castron.

Într-o cratiţă smălţuită sau de inox, de 4-5 litri, chef Scărlătescu pregătește siropul dintr-un kilogram de zahăr şi un litru oţet, pe care îl fierbe aproxiamtiv 20-25 minute, după care pune ardeiul tocat. Amestecă bine cu o lingură inoxidabilă, lasă să dea câteva clocote, după care închide focul, acoperă cratiţa şi o lasă să se odihnească 2-3 ore, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

După aproximativ trei ore, chef Scărlătescu fierbe dulceaţa descoperită, la foc domol, până se leagă. La fiert, dulceața este lăsată aproximativ 40-50 minute.

Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească, după care se pune în borcane sterilizate, apoi se sigilează şi se depozitează în loc răcoros, întunecos şi uscat.

vas cu dulceață de ardei iute

Dulceață de ardei iuți cu ghimbir

O altă rețetă de dulceață de ardei iute care îi iese fabulos lui chef Cătălin Scărlătescu este cea cu ghimbir. De obicei, chef Scărlătescu recomandă această dulceață în combinație cu fripturi sau brânzeturi, dar merge foarte bine și cu ouăle prăjite sau cu sandwich-uri, cu chiftele şi cu brânza de oaie.

Pentru această rețetă, chef Scărlătescu folosește 500 gr ardei iuţi, 500 gr zahăr, 500 ml oţet de mere și o bucățică de ghimbir.

Ardeii se spală, se înlătură cotoarele şi se taie rondele. Într-o cratiţă, la foc potrivit, se pune oţetul şi se topește zahărul, amestecând până se formează un sirop.

Pe urmă, se adaugă în cratiţă ardeiul tăiat şi ghimbirul feliat şi se lasă să fiarbă încet 30 minute. Pe urmă, se lasă să se răcească şi se pune în borcan.

borcan de dulceață de ardei iute

Beneficiile dulceții de ardei iute

Ardeiul iute este un adjuvant natural pentru sănătate. Acesta susține buna funcționare a plămânilor și pancreasului.

Dulceața de ardei iute este la fel de benefică pentru organism deoarece este unul dintre cele mai bune remedii pentru hipertensiunea arterială. Dulceața de ardei iuți contribuie la scăderea colesterolului rău și a trigliceridelor.

Consumul regulat de dulceață de ardei iute reduce riscul apariției accidentelor vasculare cerebrale sau atac de cord.

Dulceața de ardei iute îmbunătățește memoria, ajută la ameliorarea sinusurilor și la eliminarea surplusului de kilograme.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
observatornews.ro
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Șoferii care vor avea mașinile sechestrate. Regula care nu mai poate fi încălcată
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Nicușor Dan a dat de pământ cu Gigi Becali după derapajul verbal al omului de afaceri
Playtech.ro
Locul în care să pui routerul ca să ai semnal Wi-Fi mai bun în toată casa. Nu-l ține niciodată lângă aceste obiecte
Dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Marilu Dobrescu îl acuză pe Iustin Petrescu că a bătut-o. Reacția fostului iubit: Cât tupeu!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`