Prima pagină » Local » Dublu transplant renal la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași: Doi pacienți dependenți de dializă au primit șansa la o viață normală

Dublu transplant renal la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași: Doi pacienți dependenți de dializă au primit șansa la o viață normală

01 mai 2022, 17:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Duminică, 1 mai 2022, colectivul medical al compartimentului de transplant renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași a finalizat un dublu transplant renal. Organele au fost prelevate de la un donator cadaveric din județul Bacău și au ajuns la un bărbat în vârstă de 37 de ani din Iași, respectiv la o femeie de 55 de ani din județul Neamț.

De la începutul anului 2022, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași a realizat un număr de 22 de transplanturi renale. Transplantul renal este șansa de salvare a pacienților care se confruntă cu afecțiuni cronice, atât de avansate încât tratamentul medicamentos nu mai poate face față. În cazul dublului transplant renal realizat duminică, 1 mai,  la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, ambii pacienții erau incluși în programul de dializă.

Dublu transplant renal realizat în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași: Beneficiarii au fost un bărbat în vârstă de 37 de ani și o femeie de 55 de ani

În dimineața zilei de duminică, 1 mai 2022, colectivul medical al compartimentului de transplant renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași a finalizat două operații de transplant renal, în urmă prelevării organelor de la un donator cadaveric din județul Bacău. Beneficiari au fost doi pacienți care se aflau în evidențele medicilor ieșeni și care aveau nevoie de dializă pentru ca rinichii lor să funcționeze.

Unul dintre rinichi a ajuns la un bărbat în vârstă de 37 de ani, din județul Iași, care era inclus în programul de dializă din luna iunie a anului 2021, după ce fusese diagnosticat cu glomerulonefrită cronică în stadiu final. Al doilea rinichi a fost transplantat către o femeie de 55 de ani din orașul Roman, județul Neamț, inclusă în programul de dializă din 2020, fiind diagnosticată cu insuficiență renală secundară diabetului zaharat.

Procedura de identificare și evaluare a celor mai potriviți primitori ai organelor a fost una deosebit de complexă și a necesitat un efort coordonat al întregii echipe medicale. Prof. dr. Petru Cianga, specialist în imunologie, a petrecut peste 12 de ore în laborator pentru a vedea care dintre pacienții de pe lista de așteptare chemați pentru evaluare sunt cei mai potriviți pentru a fi beneficiari ai intervențiilor de transplant.

Activitatea presupune evaluarea imunologică a celor care se află pe lista de așteptare, dar și o operațiune care se face înainte de transplant, pentru a determina compatibilitatea directă, de crossmatch, unde se pun în contact probe luate atât de la primitor cât și de la donator.

Prof. dr. Adrian Covic: „Rezidenții de la Nefrologie: sunt implicați total în urmărirea completă a unui pacient transplantat pre și post-operator”

Echipa de medici care a realizat transplanturile a fost condusă de prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Cu acest prilej, medicul ieșean a precizat că rezidenții de nefrologie de la Iași au aceleași condiții de pregătire ca în oricare centru medical din Occident, fiind implicați activ în echipa de transplant și având posibilitatea de a urmări complet un pacient care beneficiază de transplant renal.

„Este o oportunitate pentru rezidenții de la Nefrologie: sunt implicați total în urmărirea completă a unui pacient transplantat pre și post-operator. Asistă la evaluarea completă a pacientului și participă la toate activitățile de supraveghere desfășurate ulterior intervenției chirurgicale”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, care este și coordonatorul activității didactice la disciplina Nefrologie desfășurate în cadrul spitalului și prorector responsabil cu cercetarea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Dublu transplant renal a durat aproximativ 4 ore și jumătate, operațiile fiind finalizate cu succes, pacienții aflându-se acum în perioada de supraveghere medicală. În total, de la începutul anului, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” a realizat un număr de 22 de transplanturi renale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *