Prima pagină » Economic Local » DSVSA Iași verifică fermele cu pui din cauza focarelor de gripă aviară
DSVSA Iași verifică fermele cu pui din cauza focarelor de gripă aviară

DSVSA Iași verifică fermele cu pui din cauza focarelor de gripă aviară

17 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Inspectorii din cadrul DSVSA Iași au demarat controalele la fermele de pui, în contextul creșterii numărului de focare de gripă aviară în mai multe țări europene. În fermele din România nu a fost depistată prezența virusului gripei aviare, ci doar la câteva păsări sălbatice din Delta Dunării. În Ungaria sunt 10 focare de gripă aviară, în gospodării

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a intensificat controalele în fermele cu pui din cauza creșterii numărului de focare de gripă aviară în mai multe țări europene. Până la această dată, în România nu a fost depistată prezența virusului gripei aviare în exploatații de păsări domestice, ci doar la animale sălbatice.

În județul Galați a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la un pescăruș, precum și un caz la o rață sălbatică împușcată în județul Tulcea.
La finele anului trecut, în arealul Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost confirmat un caz de gripă aviară înalt patogenă la o lebădă. De la debutul anului 2022, au fost constatate 58 de focare la păsări domestice și păsări ținute în captivitate în: Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și Marea Britanie. În Ungaria au fost confirmate 10 focare în gospodării, motiv pentru care s-au luat măsuri pentru ca virusul să nu ajungă și în fermele din vestul României.

DSVSA Iași verifică fermele cu pui

Pentru că este aproape de granița cu România și există riscul transmiterii virusului, medicii sanitar-veterinari au luat măsurile care se impun în această situație. Ca urmare a depistării primului focar de gripă aviară din localitatea Bigharugra, din Ungaria, din 29 decembrie 2021, zona de supraveghere (10 km) cuprinde și 7 localități din județul Bihor (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Riot, Sânicolau Român și Mărțihaz). Alte 7 focare din Ungaria au fost descoperite în fermele comerciale de rațe și într-o gospodărie. Specialiștii din Iași susțin că toate fermele sunt verificate în această săptămână.

„În urma creșterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, atât la păsările migratoare, cât și la păsările domestice, s-a dispus intensificarea controalelor oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări (ferme și exploatații comerciale de tip A), precum și în exploatațiile nonprofesionale amplasate în zonele cu risc ridicat de introducere și răspândire a virusurilor HPAI”, susțin specialiștii DSVSA Iași.

Numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în creștere la Iași

A crescut numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în Iași, în ultimele două săptămâni. Astfel, au fost descoperite 4 noi cazuri de PPA, specialiștii luând toate măsurile pentru a închide focarele. În 2021 s-au îmbolnăvit cu virusul 467 de porci mistreți.

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *