Prima pagină » Economic Local » DSVSA Iași intensifică verificările din perioada Sărbătorilor Pascale. Gabriel Ciobanu: ”Prevenim toxiinfecțiile alimentare!”
DSVSA Iași intensifică verificările din perioada Sărbătorilor Pascale. Gabriel Ciobanu: ”Prevenim toxiinfecțiile alimentare!”

DSVSA Iași intensifică verificările din perioada Sărbătorilor Pascale. Gabriel Ciobanu: ”Prevenim toxiinfecțiile alimentare!”

28 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

DSVSA Iași intensifică verificările la operatorii economici în perioada 28 martie – 4 aprilie 2022, premergătoare Sărbătorilor Pascale. Patronii prinși pe picior greșit riscă închiderea unităților alimentare.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași demarează verificările specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale. Controalele mixte vor viza piețele agroalimentare, piețele, unitățile de abatorizare, centrele de sacrificare cu activitate temporară, unități de tranșare sau procesare a cărnii, produse lactate, pește, unitățile de depozitare a alimentelor de origine animală.

”La nivelul DSVSA Iași și la nivel național, în perioada menționată, va fi asigurată permanența. Inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare. În scopul asigurării protecției consumatorilor, DSVSA Iași va solicita, când consideră necesar, sprijinul altor instituții. Dacă situația o impune, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, vom lua măsurile care se impun, inclusiv închiderea unităților alimentare. Vom lua măsuri pentru prevenirea focarelor de boală la animale, mai ales că, în județul Iași, au fost multe focare de pestă porcină africană și a fost destul de complicat să le închidem”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

DSVSA Iași demarează controalele de Paște și în piețele unde se sacrifică miei

Potrivit specialiștilor, sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii, amenajate temporar, la care se va asigura supravegherea sanitară veterinară de către DSVSA Iași și în care sunt respectate condițiile de igienă generală stabilite în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 și, respectiv, condițiile de igienă specifice stabilite în Reg. (CE) nr. 853/2004 (cerințe privind bunăstarea animalelor, gestionarea materialului cu risc specific – MRS).

Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9 martie – 16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui Catolic) și, respectiv, în perioada 9 martie – 23 aprilie 2022, premergătoare Paștelui Ortodox, între orele 7:00 și 17:00. Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse sau se vor impune restricții din motive de sănătate ale animalelor.

Cum recunosc ieșenii carnea de miel certificată sanitar-veterinar

Loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare însoțite de certificate sanitar-veterinare, conform modelului stabilit in Ordinul ANSVSA nr. 10/2008, privind aprobarea Normei sanitar-veterinare care stabilește procedura pentru certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu modificările și completările ulterioare.

”Marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultată în urma sacrificărilor în abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare se realizează cu o marcă de sănătate de formă ovală. Marcarea cărnii de miel rezultate în urma sacrificărilor în spațiile / locurile amenajate temporar va fi realizată de către medici veterinari oficial desemnați prin decizia conducerii DSVSA Iași, cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia să fie înscrise indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Iași”, mai spune Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Instituția a închis Restaurantul „Boho”, din Iași, pentru că a sfidat măsurile impuse anul trecut.

Medicii sanitar-veterinari sfătuiesc ieșenii să fie atenți la produsele lactate și la ouă

Specialiștii le atrag atenția consumatorilor să fie atenți la produsele lactate cumpărate în această perioadă, dar și la ouăle vândute în Iași. Ouăle cu coaja crăpată sau lovită trebuie retrase de la comercializare. Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului, să provină din centre de ambalare autorizate. Brânzeturile destinate comercializării trebuie să fie păstrate în tăvi confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat, protejate în recipiente în timpul transportului.
DSVSA Iași va informa în timp util consumatorii cu privire la punctele de sacrificare organizate temporar în județul Iași.

De asemenea, pentru a evita răspândirea pestei porcine africane, în continuare vor fi efectuate controale mixte, în trafic. DSVSA a închis 38 de focare în anul 2021, iar ultimul a fost în comuna Todirești. DSVSA Iași va controla și unitățile alimentare din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *