Prima pagină » Economic Local » DSVSA Iași intensifică controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia, unde au fost alerte de contaminare cu Salmonella. Vor fi verificate fermele cu păsări din județ
DSVSA Iași intensifică controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia, unde au fost alerte de contaminare cu Salmonella. Vor fi verificate fermele cu păsări din județ

DSVSA Iași intensifică controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia, unde au fost alerte de contaminare cu Salmonella. Vor fi verificate fermele cu păsări din județ

10 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Medicii veterinari din Iași verifică operatorii economici care comercializează carne de pasăre și ouă ce provin din Polonia pentru că au fost semnalate mai multe cazuri de contaminare cu Salmonella. În cazul în care sunt găsite loturi cu nereguli, sunt retrase de la comercializare. DSVSA Iași controalează și fermele de păsări din județ unde pot izbucni focare

DSVSA (Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Iași intensifică controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia, unde au fost alerte de contaminare cu Salmonella. Controalele au fost intensificate ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor.

În perioada august-octombrie 2021 au fost înregistrate cu 40 la sută mai multe notificări de alertă privind comercializarea produselor din carne de pasăre, provenite din Polonia, față de aceeași perioadă a anului trecut. De la începutul acestui an, până în prezent, au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAAF, cu privire la problemele apărute în fermele din Polonia.

DSVSA Iași verifică toate magazinele din Iași unde se comercializează ouă și carne de pasăre

Scopul acestor controale este de a identifica situațiile în care nu sunt respectate cerințele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor de consum și aplicarea de măsuri, pentru a ne asigura că ouăle și carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populației. Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, DSVSA Iași a demarat, începând de săptămâna trecută, mai multe verificări la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarketurilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite din alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora.

De asemenea, s-a dispus și recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella care vor fi analizate în laboratorul DSVSA Iași. Echipa care lucrează în acest laborator a fost vizitată recent de experți din America.

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) din Iași este în creștere în ultimele două luni

Trei noi focare de PPA au izbucnit în județul Iași săptămâna trecută. Din cele 30 de noi focare înregistrate în toata țara, 3 sunt din Iași. În ultimele două luni au fost descoperiți, în gospodăriile ieșenilor, porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți din cauza PPA. În total, în județul Iași, sunt active 12 focare de pestă porcină africană la porcii domestici. Alte sute de exemplare de porci mistreți au fost descoperiți cu pestă porcină africană. Specialiștii DSVSA susțin că vânzarea porcilor fără acte, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morți de PPA în pădure, pășune, la marginea apelor contribuie la creșterea numărului de infectări.

De asemenea, nu sunt respectate nici măsurile minime de biosecuritate în multe exploatații nonprofesionale aflate în zonele de protecție și supraveghere stabilite și aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`