DSVSA Iași demarează controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă. Specialiștii le recomandă consumatorilor să fie atenți de unde comercializează produsele pentru masa de sărbători și să anunțe imediat autoritățile dacă observă nereguli
Specialiștii din domeniul sanitar-veterinar au demarat controalele în unitățile alimentare din Iași, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală, integritatea ambalajelor care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării, etichetarea produselor alimentare cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii, după caz, termenul de valabilitate etc..
DSVSA Iași demarează controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă
De asemenea, comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi. Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional, în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Ieșenii pot face examenul trichineloscopic
În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), DSVSA Iaşi a dispus instituirea unor măsuri specifice la nivel instituţional, cu intensificarea controalelor sanitar-veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate alimentele destinate consumului uman, în special carnea de porc. Costul unui examen trichineloscopic, la nivelul CSVSAO, este de 26 de lei, fără TVA (examen trichineloscopic), iar la nivelul LSVSA Iaşi, 96 de lei, fără TVA. Examenul pentru carnea de mistreţ este efectuat numai de către LSVSA IAŞI – 52 de lei, fără TVA. Având în vedere intensificarea comerțului on-line, în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.
Consumatorii trebuie să fie atenți de unde comercializează produsele alimentare
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate! De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță. Medicii veterinari avertizează că un nou caz de rabie a apărut în Iași. DSVSA Iași demarează controalele premergătoare sărbătorilor de iarnă.