DSVSA Iași va aplica în următoarele 30 de zile o serie de măsuri după ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o fermă de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș. Specialiștii din domeniul avicol susțin că România riscă să ajungă în aceeași situație ca la pesta porcină africană
Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași vor aplica mai multe măsuri pentru ca gripa aviară să nu ajungă și la Iași, în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș. În următoarele 30 de zile, fermierii trebuie să respecte mai multe măsuri, altfel riscă să piardă afacerile din domeniul avicol. Astfel, vor fi suspendate târgurile cu comerț ambulant de păsări, activitățile comerciale cu păsări vii, de la puii de o zi până la păsările reformă (trimise la abator după terminarea ciclului de producție- n.r.), pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri.
De asemenea, vor fi suspendate alte activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată. Medicii veterinari vor demara în județul Iași acțiuni de control organizate în comun cu angajații Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.
Medicii veterinari vor aplica o serie de măsuri de biosecuritate pentru ca gripa aviară să nu ajungă în Iași
În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.
„DSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală. ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piață să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră. În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor și Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice”, spun specialiștii din cadrul DSVSA Iași.
Leonard Constantin Stafie: „Riscăm să ajungem în aceeași situație ca la pesta porcină”
Leonard Constantin Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași, susține că, dacă nu sunt respectate măsurile de biosecuritate, gripa aviară s-ar putea răspândi la fel de ușor ca pesta porcină africană, care face ravagii în România.
„Riscăm să ajungem în aceeași situație ca la pesta porcină. Ar putea să se agraveze rapid situația dacă nu se respectă măsurile de biosecuritate”, susține Leonard Constantin Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași.
Noi cazuri de pestă porcină africană (PPA) au fost descoperite la Iași în luna martie 2021, după ce la finalul anului 2020 toate focarele active erau închise de DSVSA. Medicii veterinari au luat toate măsurile pentru ca virusul să nu se răspândească și pentru ca focarele active să fie închise. În prezent, în județul Iași sunt 4 focare active în mai multe comune, la porcii domestici.
Un număr însemnat de porci mistreți morți din cauza PPA au fost descoperiți în ultimă lună în pădurile din județ
Numărul mistreților bolnavi a crescut în acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor actualizate, în județul Iași s-au înregistrat 401 mistreți morți, găsiți de medicii veterinari, iar alți 102 porci mistreți au fost vânați în acest an. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit, în condiții de biosecuritate severe.
În decursul anului 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.