Prima pagină » Economic Local » DSVSA Iași a verificat producătorii de furaje pentru animale. Au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor descoperite la operatorii economici din județ
DSVSA Iași a verificat producătorii de furaje pentru animale. Au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor descoperite la operatorii economici din județ

DSVSA Iași a verificat producătorii de furaje pentru animale. Au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor descoperite la operatorii economici din județ

10 aug. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Reprezentanții DSVSA Iași au efectuat mai multe controale la producătorii de furaje pentru animale. În urma verificărilor au fost dispuse mai multe măsuri pentru remedierea deficiențelor. Comercianții din Iași nu au instruit personalul și nu au încheiat contracte cu o firmă care să facă decontaminarea, dezinsecția și dezinfecția

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a verificat producătorii de furaje pentru animale, dar și depozitele pentru hrana lor, deținute de fermierii din Iași. În urma verificărilor efectuate la 43 de persoane fizice și juridice au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor, fiind date șase avertismente. Medicii sanitar-veterinari le-au impus angajatorilor care comercializează furaje să instruiască personalul și să încheie contracte cu o firmă care să facă decontaminarea, dezinsecția și dezinfecția o dată la câteva luni.

Potrivit DSVSA Iași, instituția are rolul de a supraveghea și controla hrana animalelor în toate stadiile, de la procesare, până la utilizare. Conceptul Uniunii Europene „de la fermă la furculiță”, aplicat și în România, implică verificarea fiecărei verigi a lanțului alimentar, de la hrana animalelor, până la produsul final, care ajunge pe masa consumatorului. Furajele pentru animale reprezintă o verigă esențială a lanțului alimentar și influențează direct atât sănătatea și bunăstarea animalelor, cât și siguranța alimentelor.

Furajele contaminate pot produce probleme grave în fermele ieșenilor

Potrivit DSVSA Iași, contaminanții furajelor pot fi de natură biologică, chimică sau fizică.

„Pot fi microorganisme patogene, micotoxine, pesticide, metale grele, nitriți. Depistarea prezenței microorganismelor patogene este importantă, deoarece acestea pot pune în pericol sănătatea animalelor sau, prin prețența lor în produsele de origine animală, pot afecta sănătatea oamenilor. De exemplu, Salmonella, ca bacterie zoonotică în furaje, este responsabilă atât de bolile alimentare la oameni, cât și la animale, pentru că bacteriile se pot replica și în furaje”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Specialiștii atrag atenția că, în contextul epidemiologic actual, al evoluției pestei porcine africane (PPA) în Iași, igiena furajelor și bunele practici au un rol deosebit în prevenirea răspândirii virusului. Responsabilitatea principală pentru siguranța furajelor pe întreg lanțul alimentar, de la producția primară a hranei pentru animale, până la hrănirea animalelor de la care se obțin produse alimentare, le revine operatorilor din sectorul hranei pentru animale.

Toate focarele de pestă porcină africană din gospodăriile ieșenilor au fost stinse de medicii sanitar-veterinari

În acest moment, Iașul nu mai are niciun focar de pestă porcină africană în gospodării. Medicii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare pentru ca Iașul să nu mai fie pe lista județelor cu focare active. Au fost stinse, în total, 38 de focare active până pe data de 1 iulie 2021. Au fost afectate de pesta porcină africană (PPA) 1.324 de animale, dintre care 62 au murit din cauza virusului, iar alte 1.262 au fost incinerate. Cele mai mari probleme au fost întâlnite la o fermă cu suine din comuna Răducăneni, unde au fost incinerați și îngropați 794 de porci bolnavi.

Potrivit administratorilor fermei, aceștia au pierdut sume consistente din cauza pestei porcine africane. Focarele de pestă porcină africană au fost închise în comunele Butea, Ciortești, Prisăcani, Trifești, Dobrovăț, Holboca, Costuleni, Răducăneni, Hălăucești și Victoria. În luna martie 2021 a fost descoperit primul focar de PPA din acest an, din județul Iași.

A crescut numărul de cazuri de pestă africană la porcii mistreți din Iași

Pe de altă parte, numărul de cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți este în creștere în județul Iași. De aceea, medicii veterinari au luat măsuri pentru stoparea răspândirii virusului. În ultima săptămână au fost găsiți 204 mistreți morți și alți 33 au fost vânați.
Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`