Prima pagină » Economic Local » DSVSA Iași a verificat depozitele de legume, fructe și cereale. Au fost descoperite mai multe nereguli
DSVSA Iași a verificat depozitele de legume, fructe și cereale. Au fost descoperite mai multe nereguli

DSVSA Iași a verificat depozitele de legume, fructe și cereale. Au fost descoperite mai multe nereguli

18 oct. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a verificat depozitele de legume, fructe și cereale, în perioada 12-13 octombrie 2022. Au fost descoperite nereguli la documentație

Medicii sanitar-veterinari din Iași au verificat 29 de operatori economici cu depozite de legume, fructe și cereale. Astfel, au fost controlate 13 depozite de legume-fructe, 15 depozite de semințe de consum și un intermediar cu comerțul cu cereale. În urma verificărilor au fost aplicate 4 avertismente. Unele dintre deficiențele descoperite de DSVSA sunt lipsa programului de autocontrol și lipsa documentelor de înregistrare a mijloacelor de transport mărfuri. La nivel național au fost verificate 386 de unități de depozitare și au fost acordate 101 amenzi contravenționale, în valoare totală de 956.000 de lei, precum și 2 ordonanțe de suspendare a activității. Totodată, au fost reținute oficial 6.451 kg de legume, fructe și cereale, cantitate ce a fost dirijată pentru neutralizare către unitățile autorizate.

În timpul controalelor au fost verificate condițiile de funcționare a unităților, respectarea legislației în vigoare, referitoare la operațiunile de comerț intracomunitar și import din țări terțe. De asemenea, a fost realizat controlul documentar și s-a verificat modul de asigurare a trasabilității de către operatorii din domeniu. De asemenea, s-au prelevat 52 de probe pentru determinarea conținutului de micotoxine, pesticide și contaminare radioactivă.

DSVSA Iași atrage atenția asupra cazurilor noi de pestă porcină africană

Din cauza creșterii numărului de cazuri de pestă porcină africană, specialiștii atrag atenția crescătorilor din Iași asupra unor noi măsuri împotriva răspândirii virusului PPA. Crescătorii de porci trebuie să respecte o serie de măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine africane. Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași atrag atenția că vor fi făcute demersuri drastice, dacă descoperă că măsurile nu sunt respectate. Astfel, pentru a proteja porcii de PPA, aceștia nu trebuie să intre în adăposturi cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă.

Pentru a dezinfecta, la intrarea în adăpost ar trebui pusă o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. De asemenea, trebuie crescuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curte, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici.

Ce simptome au porcii bolnavi

Medicii veterinari atrag atenția că animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare provenite de la carnea gătită în familie. Dacă există vânători ce aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu trebuie să dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii. La cei bolnavi pot fi observate semne ca moarte rapidă intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată (40,5-420C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori, cu sânge) și urdori la ochi. Focarele de PPA din gospodăriile ieșenilor au fost închise, însă crește numărul de cazuri la porcii mistreți.

Potrivit DSVSA Iași, vor fi aplicate măsuri drastice celor care nu respectă măsurile privind stoparea răspândirii virusului PPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`