Prima pagină » Local » DSP Iași, recomandări generale pentru populație privind măsurile de protecție referitoare la vibrionul holeric
DSP Iași, recomandări generale pentru populație privind măsurile de protecție referitoare la vibrionul holeric

DSP Iași, recomandări generale pentru populație privind măsurile de protecție referitoare la vibrionul holeric

22 iun. 2022, 18:53,
BZI.ro, în Local

Direcția de Sănătate Publică Iași transmite recomandări generale pentru populație privind măsurile de protecție referitoare la vibrionul holeric la o zonă de agrement din Republica Moldova.

Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă respectarea următoarelor reguli:

– consumul de apă de băut numai din surse controlate (autorizate);

– respectarea regulilor de igienă privind spălarea mâinilor precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate;

– evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată;

Vibrionul holeric a fost depistat de autoritățile sanitare din Municipiul Chișinău pe plaja Vadul lui Vodă, a declarat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca.

Unele tulpini ale acestei bacterii cauzează holera

În perioada estivală, specialiștii preiau regulat studii de santinelă din bazinele acvatice. Conform ultimelor probe, Centrul de Sănătate Publică Chișinău a identificat vibrionul holeric pe nisipul plajei Vadul lui Vodă și în apa Nistrului. Au fost preluate până acum probe din trei lacuri din Municipiul Chișinău, urmând ca și celelalte să fie verificate, relatează presa locală.

Vibrionul holeric apare în ape care prezintă o ușoară salinitate și unele tulpini ale acestei bacterii cauzează holera. Varianta descoperită în Republica Moldova nu face parte din cele mai periculoase variante ale bacteriei, însă ingerarea apei contaminate poate induce simptome severe, precum greață, vomă și diaree.

Deși autoritățile au anunțat prezența vibrionului holeric pe plajă, zona de agrement continuă să fie aglomerată în sezonul estival. Plaja de la Vadul lui Vodă este un loc popular printre locuitorii Chișinăului, care vin să se odihnească aici în weekend-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *