Direcția de Sănătate Publică Iași a stabilit procedura pentru efectuarea tratamentului cu anticorpi monoclonali la persoanele infectate cu COVID-19. Aceste doze se vor administra pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, în primele 6 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul afecțiunii.
„Aceste medicamente previn trecerea la stadii severe de boală, numai dacă sunt administrate în primele 6 zile de la debut. Se consideră începutul bolii, prima zi în care au apărut simptome specifice. Menționăm că nu trebuie să se confunde data debutului bolii cu data efectuării testului RT-PCR”, potrivit DSP Iași
Ce criterii a stabilit DSP Iași pentru beneficierea tratamentului cu anticorpi monoclonali
Astfel, pentru a beneficia de tratamentul cu anticorpi monoclonali, Direcția de Sănătate Publică Iași a stabilit următoarele criterii:
- 1. Pentru pacienții care prezintă simptome ușoare, la recomandarea medicului de familie, tratamentul se poate efectua în regim de spitalizare de zi la următoarele unități medicale:
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași
- Elytis Hospital
- Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași – în cazul acestui spital, tratamentul se aplică doar pacienților cu boli renale cronice.
- Pacienții care dețin mașini personale se vor putea prezenta la unitatea medicală, conform planificării, în intervalul orar stabilit.
- Pacienții care nu dețin mașini personale, vor fi transportați de către serviciile de ambulanță.
- Pentru pacienții internați care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, la solicitarea medicului curant, efectuată în aplicația informatică CaPeSaRo.
De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Iași a pus la dispoziția medicilor care prescriu aceste tratamente, aplicația informatică CaPeSaRo, în vederea programării pacienților și a eliberării dozelor de anticorpi monoclonali de la farmacia DSP Iași.
Patru pacienţi infectaţi cu o formă uşoară de Covid-19 au primit anticorpi monoclonali, la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, a transmis condiţiile ca pacienţii să primească acest tratament împotriva noului coronavirus sunt: administrarea să se facă în primele 7 zile, forma uşoară de Covid-19, vârsta de peste 65 de ani, fără necesar de oxigen, saturaţie de peste 93 la sută în sânge, dar şi neexistenta unor patologii asociate.
„Am continuat administrarea de anticorpi monoclonali injectabili, cei primiţi de la DSU şi repartizaţi în toată ţara. Au mai fost 2 pacienţi, numărul celor care au primit anticorpi monoclonali intravenos în urgenţă a ajuns la 4. Criteriile sunt foarte clare şi importante. Administrarea trebuie să se facă în primele 7 zile, de dorit ar fi în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme cu atât eficienţa este şi mai mare.
Trebuie să fie pacienţi cu vârsta de peste 65 de ani, pacienţi cu forme uşoare Covid-19, fără necesar de oxigen, cu saturaţie de peste 93 la sută, fără administrarea de oxigen pe mască. De asemenea, fără pacienţi care au o patologie asociată, boli cardiovasculare, afecţiuni neoplazice aflate în tratament, boala cronică de rinichi. O serie de afecţiuni cronice la care este indicat pentru că creşte rezistenta organismului şi răspunsul la infecţia cu Covid-19. Toţi pacienţii pe care i-am tratat se încadrau în aceste criterii şi au o evoluţie favorabilă”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.