Prima pagină » Titlurile zilei » DSP Iași a descoperit nereguli grave la Spitalul „Sf. Sava”! Viorel Blăjuț nu a primit nicio sancțiune! – FOTO

DSP Iași a descoperit nereguli grave la Spitalul „Sf. Sava”! Viorel Blăjuț nu a primit nicio sancțiune! – FOTO

05 mai 2023, 02:00, 4 ,
Sorin Pavelescu, în Titlurile zilei

În luna martie a acestui an, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au efectuat, la Spitalul „Sf. Sava”, deținut de controversatul afacerist Viorel Blăjuț, un control tematic. Au fost descoperite nereguli grave. Cu toate acestea, unitatea medicală a primit răgaz să remedieze problemele care pot pune în pericol sănătatea pacienților, DSP neimpunând nicio sancțiune

Un control tematic al DSP Iași a fost efectuat în urma dezvăluirilor făcute de reporterii BZI. Aceștia au prezentat, într-o serie de articole, condițiile inumane în care sunt nevoiți să trăiască pacienții de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași. Din cauza numărului mic de infirmiere și asistente medicale, oamenii au foarte mult de suferit, sunt lăsați să zacă ore bune, fiind flămânzi și plini de urină, escare.

Mai mult, aceștia sunt tratați ca niște animale. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, li se dau calmate, cum ar fi Haloperidol, care îi transformă până și pe cei mai activi în simple legume ce zac în paturi și nu mai au capacitatea de a ridica nici capul de pe pernă.

DSP Iași a  descoperit nereguli grave la Spitalul „Sf. Sava”

În cadrul controlului tematic desfășurat de DSP Iași la Spitalul „Sf. Sava”, în martie 2023, s-a verificat respectarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale. S-a constatat că unitatea medicală nu a încheiat un contract cu DSP Iași, pentru prelucrarea probelor recoltate în cadrul planului de autocontrol.

„În ceea ce privește controlul tematic desfășurat, ca urmare a dispoziției Ministerului Sănătății, la unitatea sanitară SC RED HOSPITAL SRL, unde s-a verificat respectarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale, s-au constatat următoarele neconformități: probele recoltate în cadrul planului de autocontrol nu se prelucrează în laboratorul DSP Iași. Ca măsură, s-a stabilit încheierea contractului cu DSP IAȘI, în vederea prelucrării probelor de autocontrol. Neconformitatea a fost remediată în timpul perioadei de control tematic”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

De asemenea, reprezentanții DSP Iași au constatat că angajații unității medicale deținute de controversatul afacerist Viorel Blăjuț nu consemnează, în fișele de observație ale pacienților, apariția escarelor care, netratate sau tratate superficial, pot duce la infecții și deces.

Reporterii BZI au scris în repetate rânduri că, din cauza lipsei de personal, pacienții nu sunt îngrijiți corespunzător și ajung să facă escare. Acestea sunt acoperite cu pansamente, fără a li se acorda un tratament adecvat. Cel mai probabil, controversatul afacerist acordă un buget minim pentru achiziționarea medicamentelor necesare tratării escarelor, cu toate că pacientul plătește aproape 5.000 de lei lunar.

„Nu se consemnează în toate foile de observație data apariției escarelor, recomandarea medicului. S-a trasat, ca măsură, consemnarea în toate foile de observație clinică a datei apariției escarelor și a mobilizărilor, a îngrijirilor efectuate. S-a solicitat aplicarea imediată a acestei măsuri”, au mai precizat reprezentanții DSP Iași.

Viorel Blăjuț nu a primit niciun fel de sancțiuni

În cadrul controlului tematic desfășurat de DSP în luna martie a acestui an, la Spitalul „Sf. Sava”, ca urmare a dispoziției Ministerului Sănătății, s-a constatat că în unitatea medicală nu există un registru de evidență în ceea ce privește timpul de funcționare a lămpilor cu ultraviolete din spital, dar și că spațiul pentru depozitarea temporară a deșeurilor nu avea o instalație sanitară funcțională.

Lămpile cu ultraviolete sunt folosite în scopul dezinfectării și sterilizării obiectelor, suprafețelor, a aerului din încăperi, a apei. Asta demonstrează încă o dată că siguranța pacienților nu este importantă pentru Viorel Blăjuț, ci aceștia sunt doar o sursă de a-și spori veniturile.

„Nu sunt întocmite registre de evidenţă zilnică a numărului total de ore de funcţionare pentru lămpile cu ultraviolete (5 lămpi mobile). S-a solicitat întocmirea registrelor de evidenţă zilnică a numărului total de ore de funcţionare pentru lămpile cu ultraviolete. Neconformitatea a fost remediată în timpul perioadei de control tematic. Spațiul pentru depozitarea temporară a deșeurilor periculoase are instalația sanitară nefuncțională. S-a solicitat repararea imediată a instalației sanitare”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Fost angajat: „Nu mi-a plăcut că își bat joc de bătrâni”

Cotidianul BZI a relatat, în repetate rânduri, condițiile inumane în care trăiesc bătrânii internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași. Un fost angajat a povestit cum bolnavii sunt sedați până rămân legume, pentru a nu deranja personalul insuficient și prost plătit.

„Le dau medicamente și îi face legume. Eu am lucrat mulți ani acolo, până în luna decembrie 2022, de asta am și plecat, nu mi-a plăcut că își bat joc de bătrâni. Eu din cauza asta am plecat, eu mă apropiasem de bătrâni, eram sufletul lor, le cumpăram și mâncare, le cumpăram și pâine, am dat de la mine, Dumnezeu să mă ajute. Când vedeam că seara îi lăsam sănătoși, iar a doua zi, dimineață, erau legume… Nu ai cum. Noaptea le dau sedative, ca să nu mai știe ce e cu dânșii. Informațiile acestea sunt precise, ca să știi”, a spus un fost angajat al Spitalului „Sf. Sava” din Iași.

O singură infirmieră are în grijă 16-18 bolnavi, acestea nu mai ajung să-i schimbe pe toți de scutece, iar pacienții rămân plini de urină pentru ore întregi. Forțate să vină la muncă din timpul liber, infirmierele sunt plătite la negru. Tot din cauza lipsei de personalul, dar și a dezinteresului, lenjeriile curate sunt depozitate lângă cele murdare și contaminate. Fără nicio noimă sunt depozitate și deșeurile, cele menajere aflându-se în același loc cu deșeurile biologice.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Viorel Blăjuț, pentru a-i cere un punct de vedere legat de neregulile grave pe care le-a descoperit DSP Iași în cadrul spitalului pe care îl deține, dar afaceristul nu a răspuns la telefon.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
27 iulie 2024
27 iulie 2024